Het programma van de Pletterij voor november 2017 ziet er als volgt uit:

wo 8 nov 14.00 film Die Sehnsucht der Veronica Voss (1982) – R.W. Fassbinder
Inleiding: Lenie Peetoom
Deze film over een UFA-filmster die na de oorlog verslaafd is geraakt aan morfine is gebaseerd op het leven actrice Sybille Schmitz, die in 1955 zelfmoord pleegde. Het is het derde deel van de Duitse Trilogie die geheel in zwart-wit werd gedraaid. Ook in deze film staat een femme fatale weer in het middelpunt, nu de aan drugs verslaafde Veronika Voss. Deze voormalige ster van de UFA en icoon van de Nazifilm belichaamt het pijnlijk verleden van Duitsland na de oorlog. De 3 delige Duitse Trilogie behoort tot het beste werk van Rainer Werner Fassbinder. Die Ehe der Maria Braun en Lola werden eerder dit jaar vertoond.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 8 nov 20.00 debat Debatreeks “De Toekomst van de Democratie” aflevering Zetelroof!
Zetelroof! Dat is de vaak gehoorde beschuldiging als een lid de fractie in de gemeenteraad, provinciale staten of de Tweede Kamer verlaat en op persoonlijke titel verder gaat. Naast de vraag of het rechtvaardig is dat deze afsplitsers hun zetel niet hoeven op te geven, staat ook de wenselijkheid ervan ter discussie: de versnippering van het lokale politieke landschap die het gevolg is van zetelroof zou de gemeente onbestuurbaar maken. De democratie loopt gevaar – stop de zetelroof! Of gooien we daarmee het kind met het badwater weg? Hierover gaat het derde debat in de serie over de toekomst van de democratie. Gesprek met o.a. Geerten Waling. Debatleider is Martin de Vries, oud-wethouder van Haarlem.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

do 9 nov 20.00 docu Doculab Volnanic Heaven van Michael Lasoff
Van avond: “Volcanic Heaven” – Michael Lasoff (low-budget speelfilm), binnenkort meer informatie. Lasoff’s film gaat over een kunstenares, Nicole Savage, die niet in balans is en uit haar eigen optreden wordt gegooid. Om haar dealer’s reputatie aan te tasten, organiseert ze off-the-wall projecten. Nicole’s plannen worden in de war geschopt door de terugkomst van haar ex-man. Zij, nog steeds op zoek naar aandacht, ontdekt geheimen over haar nieuwe liefde die haar nog meer uit balans brengen en die zelfs tot waanzin kunnen leiden.
De films is bijna volledig in Haarlem opgenomen.
De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Reserveren is gewenst.

za 11 nov 20.30 event Lennaert Nijgh’s Tobia, eenmalig muziektheater
In de maand 15 jaar na de dood van Lennaert Nijgh presenteren Marius Bruijn ism uitgever Hans Kusters een theatrale bewerking van Nijgh’s cultroman Tobia. Het hilarische verhaal van Tobia gaat over de zoektocht van een jonge student (Nijgh zelf) op zoek naar vrouwen, seks, erkenning en volwassenwording. Deze gelegenheidsvoorstelling heeft de vorm van een muzikaal live-hoorspel. Muzikanten en acteurs brengen zo de avonturen van de anti-held Tobia tot leven. Spel: o.a. Marius Bruijn, Bert Apeldoorn, Esther Porcelijn, Alexander de Bruijn. Muziek: o.a. Matthijs Tuijn, Niels van der Weiden, Judith Wesselius.
Toegang: € 10,00/€ 9,00 voor Vrienden/€ 7,50 voor jonger dan 25 jaar of houders HaarlemPas

di 14 nov 20.30 muziek From Wolves to Whales Wooley/Rempis/Niggenkemper/Corsano
Trompettist Nate Wooley en saxofonist Dave Rempis staan op het podium met hun kwartet WOOLEY/REMPIS/NIGGENKEMPER/CORSANO. Hun debuutalbum FROM WOLVES TO WHALES werd in februari 2014 in de studio samengesteld uit drie registraties van optredens in Manhattan en Brooklyn. Na een aantal succesvolle concerten in Brooklyn in de zomer van 2016, toert de band in november van dit jaar door Europa.
Toegang: € 10,00/€ 9,00 voor Vrienden/€ 7,50 voor jonger dan 25 jaar of houders HaarlemPas

wo 15 nov 14.00 film Shadow of a doubt (1943) – Alfred Hitchcock
Inleiding: Lenie Peetoom
Hitchcock lievelingsfilm Shadow of a doubt speelt zich allemaal af in het idyllische stadje Santa Rosa waar oom Charlie zijn familie bezoekt. Al gauw krijgt oom Charlie, die op de vlucht is voor de politie een bijzondere band met zijn naamgenote en nichtje Charlie. Het duurt echter niet lang of zijn nichtje begint haar oom er van te verdenken dat hij een seriemoordenaar is, die onlangs weer een moord op een bejaarde weduwe heeft gepleegd. Als hij lucht krijgt van haar argwaan, lijkt oom Charlie zijn zaakjes goed te willen afwerken, maar nichtje Charlie laat het er ook niet bij zitten en de spanning stijgt ten top, wat ondermeer uitgedrukt wordt in de Merry Widow Wals. Het is een van Hitchcocks indringendste en beste thrillers.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

do 16 nov 20.00 muziek Pletterij Impro Sessie
De Pletterij Impro Sessie avonden worden samengesteld door een gastmusicus die andere kunstenaars/musici uitnodigt. Ook bedenkt hij of zij het concept van de avond.
Toegang gratis, vrijwillige bijdrage gewenst.

di 21 nov 20.00 debat Debatcafé
Pletterij Debatcafé: een maandelijks gevarieerd programma met veel nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat. De leiding van het Debatcafé is in handen van Annemieke Windt en Erwino Ouwerkerk. Zie de website voor meer informatie.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 22 nov 14.00 film Pillow Talk (1959) – Michael Gordon
Inleiding: Lenie Peetoom
Pillow Talk was een enorm succes in de bioscopen en bracht 18.750.000 dollar op alleen al in de VS . Ook de kritiek was ingenomen met de film en er was een Oscar voor het beste originele script. Daarnaast waren er veel Oscarnominaties voor Doris Day en Thelma Ritter. Het was de eerste van de drie films waarin Doris Day en Rock Hudson samen speelden. In 2009 werd de film voor altijd geconserveerd in het National Film Registry van het Library of Congress. Doris Day en Rock Hudson spelen dan ook de sterren van de hemel in deze luchtige romantische komedie met ook nog eens heerlijke liedjes zoals Pillow Talk, Roby Poly, You Lied en Inspiration.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 22 nov 20.00 debat Debatreeks “Toekomst van de Democratie”: zijn de decentralisaties geslaagd?
Zie de website voor meer informatie.
Debatleider: Koos Pelsser
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

zo 26 nov 16.00 muziek jazzX – Gijs Idema Trio
Het Gijs Idema Triuo heft zijn wortels in de jazztraditie, maar spelt ook meer moderne muziek. Zij nemen de luisteraars mee in hun volmaakte samenspel waarbij alle drie musici evenveel ruimte krijgen.
Toegang: € 10,00/€ 9,00 voor Vrienden/€ 7,50 voor jonger dan 25 jaar of houders HaarlemPas

wo 29 nov 14.00 film Rosemary’s Baby (1968) – Roman Polanski
Inleiding: Lenie Peetoom
Deze filmklassieker van Polanski is gebaseerd op het bekende boek van Ira Levin. En Polanski zou Polanski niet zijn als hij de spanning niet tot het uiterste weet op te voeren. De hoofdrollen van het echtpaar Rosemary en Guy met de baby, waar het allemaal om draait worden uitstekend gespeeld door Mia Farrow en John Cassavetes. En dat is vooral te danken aan de sublieme regie van Polanski die ook het scenario voor zijn rekening nam, waarvoor hij een Oscarnominatie kreeg. Ruth Gordons sinistere spel werd beloond met een Oscar in de categorie vrouwelijke bijrol.
Rosemary´s Baby wordt beschouwd als de beste thriller die ooit is gemaakt.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 29 nov 20.00 debat Tegenlicht Meet Up: Satelite Queens
Zie de website voor actuele informatie.
De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.