Forse groei bezoek in 2017 en programma 2018 vernieuwd museum

0

Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem trekt in 2017 bijna 10% meer bezoekers dan in 2016. Met nog enkele weken te gaan, schat het museum in dat rond de 150.000 bezoekers het museum in 2017 bezocht zullen hebben. Opvallend daarbij is een stijging van 25% van het aantal buitenlandse bezoekers.

Op 29 maart 2018 treedt het Frans Hals Museum in het huwelijk met De Hallen Haarlem. Daarna gaan zij verder als één museum op twee locaties onder de naam Frans Hals Museum; met één huisstijl en een vernieuwd en uniek tentoonstellingsprogramma waarin oude en hedendaagse kunst afzonderlijk en de mix tussen beiden centraal staat.

Bezoekcijfers 2017
Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem ontvangt in 2017 naar verwachting meer bezoekers dan voorgaande jaren. Met nog enkele weken te gaan, schat het museum in dat in totaal rond de 150.000 bezoekers het museum zullen bezoeken in 2017. Daarmee trekt het museum 12.000 bezoekers meer dan in 2016. Opvallend is een stijging van 25% van het aantal buitenlandse bezoekers (ruim 25.000) ten opzichte van het vorige jaar. In 2016 was de groei van deze bezoekersgroep ten opzichte van 2015 nog 5%. Verder trekt het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem in 2017 12.000 kinderen en jongeren onder de 19 jaar. Vooral De Hallen Haarlem ziet het schoolbezoek meer dan verdubbelen in 2017.

Programma 2018
Met het tentoonstellingsprogramma van 2018 stelt het Frans Hals Museum zijn ‘huismeester’ en Godfather Frans Hals op allerlei manieren centraal. Na het ‘huwelijk’ is in het voorjaar op beide locaties van het vernieuwde Frans Hals Museum, Hof en Hal, te zien hoe kunstenaars van nu en 21ste-eeuwse Oude Meester-kenners kijken naar de portretten en genrestukken van Frans Hals. Kunstenaars als Michael Borremans, Jasper Hagenaar en Anton Henning, Nedko Solakov, Shezad Dawood en Nina Katchadourian geven hieraan eigenzinnige interpretaties in woord, beeld en geluid in de tentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals. Deze is te zien vanaf 30 maart en loopt door tot eind september. De tentoonstelling toont ontmoetingen tussen originele en fictieve schilderijen van Frans Hals en interpretaties van hedendaagse kunstkenners en kunstenaars.

Verder staat het museum in de lente en in zijn wittebroodsweken traditioneel in bloei. Bloemenboeketten op zaal, in nieuwe vazen ontworpen door studenten van de Rietveldacademie, worden dit jaar uitzonderlijk aangevuld met een buitenproject van kunstenaar Birthe Leemeijer onder de noemer De onbegrensde tuinen. Van 30 maart tot en met 13 mei is er in Hof bloemenpracht te bewonderen in zowel het museum als in de binnentuin.

In het najaar van 2018 opent op locatie Hof de megatentoonstelling Frans Hals en de Modernen. Deze tentoonstelling toont de impact van Frans Hals op schilders als Edouard Manet, Max Liebermann en Vincent van Gogh. Deze kunstenaars waren 200 jaar na Hals’ dood onder de indruk van zijn losse toets en ruwe schilderstijl die ‘impressionistisch’ overkwam. Door werken van Frans Hals te zien naast het virtuoze werk van de kunstenaars die hij inspireerde, wordt inzichtelijk hoe modern Frans Hals was in hun ogen: ‘Frans Hals, c’est un moderne’.

Op locatie Hal opent in het najaar Ruis! – Frans Hals, anders. Met het werk van Frans Hals als inspiratie gaat deze tentoonstelling – in een tijd van verhardende posities en identiteiten- op zoek naar het grensoverschrijdende en norm doorbrekende.

Het nieuwe jaar begint op 18 januari met Zo goed als nieuw? waarin de regenten en regentessen van Frans Hals weer zijn te bewonderen na drie jaar grotendeels afwezig te zijn geweest in het museum voor onderzoek en restauratie.

Klik hier voor het volledige jaarprogramma 2018.