Twee finalisten uit Haarlem in Final Footprint Challenge

0

Vorige week dinsdag zijn de finalisten van de Final Footprint Challenge bekend gemaakt. Onder de ingezonden uitvindingen zijn een duurzame doe-het-zelf kist, een recyclebaar grafmonument, een composteerbare urn en bio-kisten.

De winnaar krijgt vijfduizend euro en ondersteuning om de uitvinding op de markt te brengen. Twee finalisten komen uit Haarlem. De Final Footprint Challenge is een wedstrijd voor mensen met ideeën voor een duurzame uitvaart.

Uit 37 inzendingen zijn dinsdag de tien finalisten gekozen door een vakjury. Op 5 april 2018 is de prijsuitreiking. Het beste idee wordt beloond met 5.000 euro en ondersteuning bij het naar de markt brengen van de oplossing.

Een overzicht van de tien finalisten is hier te vinden.

De twee Haarlemse finalisten zijn:

 • Initiatief: I-Finish
  Beschrijving: Service voor digitale nalatenschap. Hulp bij opzeggen digitale abonnementen, social media, etc
  Woonplaats: Haarlem
  Branche: ICT
  Initiatiefnemer: Sander van der Meer
 • Initiatief: Cinisafe
  Beschrijving: Duurzame oplossing voor het opslaan van as.
  Woonplaats: Haarlem
  Branche: Uitvaart
  Initiatiefnemer: Jilliza Ploegsma

Alle tien de finalisten krijgen een beloning van 500 euro en mogen deelnemen aan drie bootcampdagen, waarin ze ondersteuning krijgen van experts bij de verdere ontwikkeling van hun idee. Op 5 april 2018 geven de finalisten hun laatste presentatie. De jury bepaalt die dag wie de winnaar is. In de jury zitten behalve vertegenwoordigers van de initiatiefnemers ook experts op het gebied van duurzaamheid.

De challenge is een initiatief van Stichting Duurzaam Afscheid – opgericht door coöperatie DELA en Yarden Uitvaartorganisatie – en Stichting GreenLeave. Een uitgebreide beschrijving is te vinden op finalfootprintchallenge.nl.

Kansen voor milieuwinst
De initiatiefnemers van de Final Footprint Challenge voelen zich verantwoordelijk om de wereld op een gelijkwaardige of zelfs betere manier achter te laten voor de huidige en toekomstige generaties. Zij zijn ervan overtuigd dat op allerlei aspecten rondom de uitvaart milieuwinst is te behalen. Door samen te werken zal het verduurzamen van uitvaarten sneller gaan.

Broedplaats
De Final Footprint Challenge wil een broedplaats zijn voor duurzame oplossingen voor de uitvaart. Ondernemers binnen en buiten de branche, studenten, experts en andere geïnteresseerden konden hun oplossingen voor een duurzame uitvaart delen. Dat leidde tot 37 inzendingen. De challenge bood deelnemers ook de mogelijkheid om samen te werken in workshops en hun krachten te bundelen.