Olivier Diepenhorst regisseert Andromache

0

Met een sterke cast bestaande uit Roeland Fernhout, Steven Ivo, Kirsten Mulder, Ellen Parren en Matthijs IJgosse laat regisseur Olivier Diepenhorst zien dat het toneelstuk Andromache, in 1667 geschreven door Jean Racine (naar Euripides), niet gedateerd, maar springlevend is. Na Smekelingen (eveneens regie: Olivier Diepenhorst) en Troje Trilogie presenteert Toneelschuur Producties met Andromache opnieuw een stuk gebaseerd op een eeuwenoude Griekse tragedie.

Andromache gaat donderdag 15 maart in première in de Toneelschuur Haarlem en is vanaf zaterdag 10 maart tot en met zaterdag 17 maart en 25, 26 april te zien in de Toneelschuur. Daarnaast maakt de voorstelling ook een tournee langs de Nederlandse theaters. Kaarten voor de voorstellingen in de Toneelschuur zijn te koop via www.toneelschuur.nl, telefonisch via 023 5173910 of aan de kassa van de Toneelschuur.

Extra bij Andromache
Vrijdag 6 maart, 16.00 uur is er in de Toneelschuur een openbare repetitie Andromache. Na een korte inleiding woont u een repetitie bij en ziet u de acteurs met de regisseur aan het werk. Een unieke kans om te zien hoe een voorstelling tot stand komt.

Zaterdag 10 maart, 19.30 uur is er in de Toneelschuur een bijzondere inleiding door vertaler Herman Altena. Voor de vertaling van Andromaque van Jean Racine liet hij zich inspireren door het werk van beroemd tuinarchitect Piet Oudolf. In Deze inleiding vertelt Altena wat de taal van Racine met de tuinen van Oudolf te maken heeft.

Toegang voor openbare repetitie en inleiding is gratis, graag wel een kaartje reserveren via www.toneelschuur.nl of bij de kassa van de Toneelschuur . Meer informatie over deze extra’s vind u op de website.

Vrijdag 16 maart, 19.00 uur, presentatie Andromache door scholieren Sancta Maria. Scholieren van het Sancta Maria Lyceum presenteren in de Toneelschuur hun interpretatie van Andromache. De leerlingen volgden een educatief project rond Andromache. Deze avond presenteren zij hun eigen interpretatie van het stuk. Vrij toegankelijk in combinatie met een kaartje voor ‘Andromache’, wel reserveren. Losse entree: € 2,50

Over Andromache
Orestes houdt van Hermione, Hermione houdt van Pyrrhus, Pyrrhus houdt van Andromache,
Andromache houdt van Hector – en Hector is dood.

Vrede. Vier mensen in de nasleep van een oorlog. Alle vier aangeslagen, alle vier met een politieke verantwoordelijkheid, alle vier uitgeleverd aan de grilligheid van hun hartstocht.
Wat ogenschijnlijk als een Griekse soap begint, wordt al gauw een kluwen van destructieve verlangens waarin het viertal steeds verder verstrikt raakt.

Geïnspireerd door Euripides schreef Jean Racine dit stuk in 1667 over de overlevenden van de Trojaanse oorlog voor het hof van Lodewijk XIV, de Franse zonnekoning. Regisseur Olivier Diepenhorst werd geraakt door de taal en door de gefrustreerde wereld van Racine’s compromisloze personages. Zij weten dat ze klem zitten tussen wat ze voelen en wat ze moeten doen, maar draaien desondanks zelf de bankschroef aan. Uiteindelijk kiezen ze ieder voor zich de meest extreme uitweg uit hun miserabele situatie.

Olivier Diepenhorst over Andromache
“Andromache wordt vaak gezien als een liefdestragedie, maar voor mij gaat zij vooral over jonge mensen die zijn opgegroeid tegen de achtergrond van een wereld die permanent in oorlog is. De oorlog lijkt voorbij, maar in hen woedt hij voort, waardoor zij geen andere mogelijkheid zien dan hun toevlucht te zoeken tot extreem geweld als uitweg uit hun persoonlijke misère. Als het geluk en de liefde niet voor hen zijn weggelegd, dan ook niet voor de ander.”

Credits
Andromache is een voorstelling van Toneelschuur Producties
tekst Jean Racine vertaling Herman Altena regie Olivier Diepenhorst met Roeland Fernhout, Steven Ivo, Kirsten Mulder, Ellen Parren, Matthijs IJgosse decor Marc Warning kostuums Nicky Nina de Jong lichtontwerp Casper Leemhuis dramaturgie Rob Klinkenberg foto Annaleen Louwes

Meer informatie op www.toneelschuurproducties.nl/andromache.