Programma Pletterij juni

1

Het programma van de Pletterij voor juni 2018 ziet er als volgt uit:

wo 6 juni 14.00 uur film THE GARDEN OF THE FINZI CONTINIS (1970) – Vittorio De Sica
Inleiding: Lenie Peetoom
Na een mindere periode oogstte neorealist Vittorio De Sica een paar jaar voor zijn dood weer groot succes met The Garden of the Finzi-Continis  (originele titel Il giardino dei Finzi-Contini) over een rijke Joodse familie aan het eind van de jaren ‘30 en het dreigende nazi-gevaar. Voor deze film werd De Sica niet alleen bekroond met de Oscar voor beste buitenlandse film, maar won hij ook nog eens een Gouden Beer en een Bafta. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1962 van Giorgio Bassani, een van de grote klassiekers uit de moderne Italiaanse literatuur.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 6 juni, 20.00 uur debat: The Beast is There, Lezing van Anita Brus over Ramón Esono Ebalé
Lezing in de Pletterij het kader van Africa stripped bare to the bone, the beast is there, de tentoonstelling in de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag. Anita Brus houdt een lezing over de cartoonist Ramón Esono Ebalé.
Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld.  Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen. De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.
Toegang: gratis

za 9 juni: event Talking Heads by Alan Bennett (externe organisator)
Qetc Theatre Productions brengt TALKING HEADS naar Nederland.   Alan Bennet heeft onder de titel Talking Heads  dramatische monologen voor de BBC geschreven.   Twee van deze monologen worden nu in Nederland opgevoerd:
Bed Among the Lentils – by Alan Bennett – vertolkt door Loveday Smith.
De vrouw van de dominee, Susan, is een atheïst én een alcoholist. Ze wendt zich tot een Indiase winkelier om getroost te worden.
A Chip in the Sugar  – by Alan Bennett vertolkt door Mark Winstanley.
Graham zit nog in de kast en woont bij zijn bejaarde moeder die weduwe is. Zijn alledaagse bestaan komt plotseling onder druk te staan wanneer zijn moeder’s oude vlam in beeld komt.
De opvoering is Engelstalig.
Toegang: € 10,00, jonger dan 25 jaar € 7,50.

wo 13 juni14.00 uur film Gilda (1946) – Charles Vidor
Inleiding: Lenie Peetoom
Deze melodramatische thriller met in de hoofdrollen Rita Hayworth en Glenn Ford speelt zich af in Zuid Amerika, maar de broeierige exotische sfeer werd  volledig in de studio geproduceerd. De film werd een gigantisch succes toen hij uitkwam, maar wordt tegenwoordig als camp geapprecieerd. De dubbelzinnige woordspelingen liggen er zo duimendik op dat je je afvraagt hoe de studio dat in 1946 door de vingers heeft kunnen zien. Het hoogtepunt van de film is misschien wel de beroemdste striptease uit de geschiedenis van Hollywood, waarin Rita Hayworth alleen haar lange handschoenen uittrekt. Ze ziet eruit om te stelen, terwijl ze in een diep uitgesneden satijnen avondjapon zonder schouderbandjes ´Put the blame on mame´ zingt. De stem die we horen is van Anita Ellis.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

do 14 juni 20.00 uur debat: Alles over Voedsel: afl. 4 Biologisch of Industrieel Voedsel? Alle Voedsel biologisch, een Utopie?
In dit vierde en laatste debat in de reeks Alles over Voedsel onderzoeken we de voor- en nadelen van biologisch voedsel. Er zal een vergelijk worden getrokken tussen biologisch en industrieel geproduceerd voedsel. Hoe zit het met de mogelijke verschillen in kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid? Is vegetarisme en veganisme risicovrij? En kan de gehele wereld wel gevoed worden met enkel biologisch voedsel? Of ligt de toekomst in industrieel geproduceerd voedsel door de verbetering van de techniek van fotosynthese. Over al deze onderwerpen valt het nodige te zeggen. De Pletterij onderzoekt samen met experts en publiek wat er nu en in de toekomst op ons bord hoort te liggen.
Sprekers op deze debatavond zijn o.a. Esther Ouwehand, Ernst van den Ende en Drees Peter van den Bosch.
Toegang: € 3,00/voor houders HaarlemPas en jonger 25 € 1,50.

vr 15 juni 20.30 uur muziek: Deksels gaat op reis en neemt mee… (externe organisator)
Het Haarlems/Bloemendaalse kwartet Deksels timmert al meer dan zeven jaar aan de weg met hun unieke luister-versies van pop- en jazzklassiekers: vertaald in het Nederlands, omgearrangeerd naar iets semi-akoestisch, en uitgevoerd op een rijke collectie houten, koperen en metalen instrumenten.
Speciaal voor dit optreden in thuisstad Haarlem hebben ze daar nog wat ingrediënten aan toegevoegd: een rode draad, een paar fijne gastmuzikanten, en, vooral, handenvol nieuwe liedjes. Verwacht muzikale vondsten, scherpzinnige vertalingen, onverwachte improvisaties en doorleefde uitvoeringen. En heel veel speelplezier.
Deksels bestaat uit: Ellen Volkers – zang / Henkjan Heming – toetsen, snaarinstrumenten, accordeon, zang / Gert-Jan Kooren –basinstrumenten / Rob van Beek – saxofoons, percussie,  zang. Speciale gasten: Onno Hulsman – gitaar, zang / Marc de Leeuw – saxofoons, trompet, zang / Ron de Gruyl – drums, percussie / Erik van der Elst – reisleiding
Toegang: € 10,00/€ 7,50 jonger dan 25 jaar

wo 20 juni 14.00 uur film: Op Hoop van Zegen (1934) – Alex Benno
Inleiding: Lenie Peetoom Het filmseizoen van dit voorjaar eindigt met Alex Benno´s verfilming uit 1934 van Herman Heijermans’ visserdrama Op Hoop van Zegen met in de hoofdrol Esther de Boer-van Rijk als Kniertje. Kniertje verliest haar man en al haar zonen aan de zee, machteloos in een wereld waarin een goed verzekerd schip meer waard is dan de levens van de vissers. Esther de Boer-van Rijk had al vanaf de première in 1900 deze rol tot op hoge leeftijd met succes in het theater vertolkt en kende het stuk als geen ander. Eigenlijk was zij voor Benno´s film te oud, zij was de 80 al gepasseerd, maar haar trouwe publiek stroomde toe. De film was een gigantisch succes en won daarnaast ook nog eens diverse prijzen, waaronder de grote prijs in Venetië.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.

Inhoud kan niet worden weergegeven door uw cookie voorkeuren!

Dit komt omdat “Google Maps” cookies gebruikt die u niet toestaat. Wilt u deze inhoud toch zien dan dient u op toestaan te klikken: klik hier om uw voorkeuren te openen.

Advertentie

1 REACTIE

Comments are closed.