Japan wint 29e Honkbalweek Haarlem

1

Japan heeft zondag (22 juli) voor de vierde keer, maar voor het eerst sinds 1994, de Honkbalweek Haarlem gewonnen. In de finale van het tweejaarlijkse evenement in het Pim Mulier Stadion won Japan zondag middag met 5-0 van Chinese Taipei. Japan won het toernooi eerder in 1978, 1992 en 1994.

Japan, dat met een sterke ploeg aanwezig was in Haarlem, plaatste zich vrijdag als eerste voor de eindstrijd. Dat gebeurde na een 8-1 overwinning in de eerste halve finale toen Chinese Taipei eveneens de tegenstander was. In de play-off constructie van het toernooi bleef de verliezer van de eerste halve finale in de race voor een plek in de eindstrijd via de zogenoemde ‘backdoor’-wedstrijd (tweede halve finale). Chinese Taipei werd zaterdagavond de tweede finalist na een 7-5 overwinning in de tweede halve finale tegen Nederland. Door de nederlaag eindigde de Nederlandse honkbalploeg op de derde plaats. Twee jaar geleden was Nederland toernooiwinnaar.

Chinese Taipei tweede bij Honkbalweek Haarlem 2018.
Chinese Taipei tweede bij Honkbalweek Haarlem 2018.

Nederland, dat voor het eerst onder leiding stond van nieuwe bondscoach Evert-Jan ’t Hoen, speelde een goed toernooi. Het Nederlands honkbalteam komt in september weer in actie tijdens de inaugurele editie van de Super 6 Baseball Softball in Hoofddorp (18-23 september). Aan dat evenement wordt deelgenomen door de zes beste Europese landen in zowel honkbal als softbal.

Duitsland sloot de Honkbalweek Haarlem vrijdag af op de zesde plaats, maar gaf als toernooi-debutant een mooi visitekaartje af. Dat deed Italië ook. De Italianen, die na 14 jaar terugkeerden op de Honkbalweek, speelden zaterdagmiddag tegen Cuba om de vierde en vijfde plaats. Cuba, dat in de voorronde niet tot winst kwam, eindigde uiteindelijk op de vierde plaats door met 9-5 te winnen.

Team Japan. Fotografie: Remco van Leuven.
Team Japan. Fotografie: Remco van Leuven.

De 29e editie van de Honkbalweek Haarlem kende vanaf de eerste speeldag op vrijdag 13 juli een succesvol verloop. De 21 wedstrijden in het Pim Mulier Stadion werden bezocht door 37.000 toeschouwers. “We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd evenement“, aldus toernooi-voorzitter Guus van Dee, die minder dan een jaar geleden het groene licht kon geven voor het toernooi van dit jaar. Dat zag er in december 2016 anders uit door verminderde financiële inkomsten. Nadat een haalbaarheidscommissie tot de conclusie was gekomen dat er toekomst was voor de Honkbalweek en ook de Gemeente Haarlem een belangrijke ondersteunende rol vervulde werd Guus van Dee benaderd voor de functie van voorzitter. Van Dee stelde een nieuw organisatie-comité samen en vanaf het begin kwamen er positieve reacties en kwam de verkoop van toegangsbewijzen al snel op gang. “Het is goed voor het honkbal dat het toernooi doorgang vond. Er blijkt duidelijk een behoefte voor te zijn“, vulde KNBSB-directeur Bart Volkerijk aan. De organisatie kon ook bekendmaken dat de dertigste editie van de Honkbalweek Haarlem zal plaatsvinden van 26 juni tot en met 5 juli 2020. Hiervoor is de organisatie al in gesprek met mogelijke deelnemers.

De Honkbalweek Haarlem, waarvan in 1961 de eerste editie plaatsvond, staat al vele jaren internationaal hoog in aanzien. Wereldwijd accepteren buitenlandse bonden graag een uitnodiging voor deelname aan het invitatie-toernooi. Voor het eerst sinds jaren namen dit keer weer zes verschillende landen deel.

Foto’s: Remco van Leuven en Hans van Leuven.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)

1 REACTIE

Comments are closed.