Iedere dag een andere tentoonstelling

0

Halverwege de Vishal hangt een breed wit gordijn. In het midden staat een sokkel met daarop een boek met afbeeldingen van kunstwerken. Naast het boek staat een suppoost in pak. Vijftig Vishal-leden stellen hun werk ter beschikking en laten de bezoeker kiezen. Van 11 augustus tot en met 9 september kun je zelf bepalen welk werk waar komt te hangen. Met als resultaat iedere dag een andere tentoonstelling. Jaap van Luin, psychiater (NP) en kunstminnaar opent de expositie en zal een eerste keuze maken.

Achter het witte gordijn staan alle kunstwerken van de Vishal-leden genummerd opgesteld. De bezoeker komt binnen en ziet alleen het boek met daarin de afbeeldingen van de kunstwerken. Hij of zij maakt een keuze, de suppoost haalt het werk op van achter het gordijn en plaatst dat, op aanwijzingen van de bezoeker, in de Vishal. Aan het einde van de dag heeft zich een tentoonstelling gevormd, die door het publiek is samengesteld. Tegen sluitingstijd worden alle kunstwerken door de suppoost weer teruggezet achter het witte gordijn. De volgende dag is de Vishal ‘leeg’ en herhaalt zich het proces tot weer een nieuwe ‘dagtentoonstelling’.

Na een maand zijn er dertig verschillende exposities voorbijgekomen in samenwerking met de bezoekers. Aan het einde van elke dag wordt de gevormde tentoonstelling vastgelegd en gedeeld via de website en social media. De Vishal roept iedereen op langs te komen en curator te zijn voor een dag. Het ‘Witte Gordijn’ is een initiatief van Jolanda Prinsen.

De Vishal
De Vishal – ruimte voor beeldende kunst in Haarlem – is met circa 150 aangesloten leden de grootste kunstenaarsvereniging van Haarlem en biedt alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium.