Noord-Holland & het water op de Uitmarkt

0

Kom tijdens de Uitmarkt (25 en 26 augustus) naar het paviljoen van de provincie Noord-Holland. Hier presenteert de provincie hoe water van vijand een bondgenoot werd. De dijken, duinen, polders, natuurgebieden en forten vertellen elk een uniek verhaal dat inwoners, recreanten en toeristen veel te bieden heeft.

Nieuwe grond en droge voeten
Van oudsher had Noord-Holland veel water en eilanden binnen de provinciegrenzen. Sinds de 16e eeuw is er echter hard gewerkt om te voorzien in de groeiende vraag naar vruchtbaar land door gebieden in te polderen – maar ook het droog houden van het bestaande land was van groot belang. Grote delen van Noord-Holland liggen immers onder de zeespiegel en zijn kwetsbaar voor overstromingen. Waar het water vroeger misschien onze vijand was is dit nu zeker niet meer zo. Noord-Holland en het omliggende water hebben een lange relatie met elkaar, het is een belangrijk onderdeel van de identiteit van de provincie. Dit heeft ervoor gezorgd dat er in Noord-Holland vele historische en innovatieve voorbeelden van de strijd tegen het water te vinden zijn. Van de vele polders tot de Afsluitdijk of de aanleg van nieuwe duinen in plaats van dijken.

Uniek beeld en geluid
Kom naar het provincie Noord-Hollandpaviljoen om een uniek historische beeld van Noord-Holland in de tijd te zien aan de hand van videoanimaties en een spectaculaire 3D-kaart. Inspiratie voor een bezoek aan unieke locaties van Noord-Holland. Natuurlijk zijn er ook uitgaanstips, routes en een leuke prijsvraag. Kinderen kunnen het verhaal ook zelf beleven aan de bijzondere watertafel of interactieve zandbak. Daarnaast wordt live ook de Water Music van Händel gespeeld.

In het buitenland kijkt men al eeuwen gefascineerd naar de bijzondere manier waarop wij in Nederland met het water omgaan. Die aandacht en waardering verdient het van iedereen, zo is te zien in het paviljoen.

De Uitmarkt Amsterdam vindt dit jaar plaats rondom het Oosterdok en op het Marineterrein. Het paviljoen van de provincie Noord-Holland staat op het Marineterrein tegenover Nemo, hier ligt een tijdelijke loopbrug. De Uitmarkt is het startsein van het culturele seizoen. Voor meer informatie over de Uitmarkt, optredens, de locatie, de markten kijk op www.uitmarkt.nl.

- Advertentie -