10-10: de tiende Dag van de Duurzaamheid

Duurzame acties in Noord-Holland tijdens de jubileumeditie

0

Voor de tiende keer is het Dag van de Duurzaamheid. Op woensdag 10 oktober laten scholen, bedrijven, overheden, steden, winkelstraten, particulieren, jongeren, universiteiten en winkelketens zien dat duurzaamheid leeft. Zo doen er dit jaar bijvoorbeeld al 8.000 scholen mee met de voorleesactie. En ook in Noord-Holland barst het van de duurzame initiatieven.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam opent de dag om 9.00 uur feestelijk in theater De Krakeling. Zij ontvangt als eerste het gloednieuwe boek De Kracht van Nieuwe Energie, vol verhalen van studenten aan de duurzame pabo. En met tekeningen van scholieren. Dit is de officiële aftrap van de voorleesactie waarbij aan wel 200.000 scholieren in het hele land een duurzaam verhaal wordt voorgelezen door wethouders, raadsleden, grootouders, juffen, studenten en BN’ers.

Kijk hier voor een greep uit de vele andere Noord-Hollandse scholen die meedoen met de voorleesactie.

En verder in Noord-Holland
In heel Noord-Holland worden duurzame activiteiten georganiseerd. Enkele voorbeelden:

 • Amsterdam Oud-West doet mee aan de landelijke actie Laat je duurzaam verrassen. Winkeliers zetten de spotlight op de duurzame producten in hun assortiment.
 • Plastic Whale gaat de grachten van Amsterdam schoonmaken tijdens een twee uur durend visavontuur. Wie helpt er mee? Wel even aanmelden. Meer info.
 • Ondernemers in Heemstede worden uitgenodigd om aan te schuiven bij een ondernemersontbijt waar ze zich kunnen laten inspireren door lokale energiepioniers en circulaire helden. Meer info.
 • Op het Stadsplein in Amstelveen kunnen voorbijgangers meedoen aan een 4D Serous Game op een levend spelbord. In de Talkshow van BV Amstelveen, 100% in het teken van duurzaamheid, wordt de uitkomst bekend gemaakt. Meer info.
 • De linoleum vloeren van Forbo in Krommenie zijn CO2-neutraal. Wie meer wil weten over het complex productieproces, kan mee met een rondleiding door de fabriek. Meer info.
 • Meedoen aan de MicroBattle 2018? Want alle kleine beetjes helpen. En wie wil winnen, moet toch flink aan de bak. De start is op 10 oktober en dan kunnen teams drie weken lang scoren op tien duurzame en sociale punten. Meer info.
 • Green Voiceover biedt startende, duurzame ondernemers een voice-over tegoed ter waarde van € 100,-.
 • De winnaars van de Hilversum100 Challenge worden bekend gemaakt tijdens een feestelijke dag die geheel in het teken van het verduurzamen van Hilversum staat. Meer info.
 • In Amsterdam pakt de Dutch Sustainable Fashion Week flink uit. Dat begint al met de openingsshow in samenwerking met het Ministerie van Defensie op het Marineterrein op 4 oktober. Mo Benchellal toont zijn avant garde collectie gemaakt van oude defensie-uniformen. Ook op 10 en 12 oktober zijn spectaculaire shows in Amsterdam te bezoeken. Meer info.
 • Kijk hier voor een greep uit Noord-Hollandse scholen die meedoen met de voorleesactie.

Veel veranderd in 10 jaar
Deze tiende editie laat zien dat duurzamer leven voor iedereen mogelijk is. Je hoeft er niet eens naar op zoek. Het is enkel nog een kwestie van keuzes maken. Dat was tien jaar geleden wel anders”, claimt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. “Sinds die tijd zijn steeds meer mensen doordrongen van de urgentie om over te stappen naar een circulaire economie.” Dat is terug te zien in duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven, winkels met een steeds groter assortiment aan duurzamere producten en duurzaamheidsprincipes in het onderwijs. “Vanaf nu is het dan ook Elke Dag van de Duurzaamheid”, aldus Marjan Minnesma.

Landelijke acties
De Dag van de Duurzaamheid leeft in heel Nederland. Inmiddels is de website gevuld met ruim 1000 landelijke en lokale activiteiten en dit aantal stijgt nog met de dag. De beweging is in tien jaar groot geworden, een initiatief om trots op te zijn.

 • Laat je duurzaam verrassen campagne: in heel Nederland wordt het publiek in verrast door winkeliers die hun duurzame(re) producten in de spotlights zetten. Vijf supermarktketens, Gamma, Ikea, C&A, Zeeman, Philips, ATAG doen mee aan de landelijke actie Laat je duurzaam verrassen. Ook hele winkelstraten en winkelcentra in het hele land doen mee. Een unieke samenwerkingsactie. Samen laten ze zien dat duurzaamheid al heel gewoon is! Meer info.
 • Laat je duurzaam verrassen huizentour: in diverse plaatsen zijn bijzondere en duurzame huizen te bezoeken. Van het Selficiënt huis op De Uithof tot duurzame vakantiehuisjes van Landal. Meer info.
 • Voorleesactie: op honderden basisscholen en kinderboerderijen wordt voorgelezen uit het boek De Kracht van Nieuwe Energie, dat speciaal voor deze gelegenheid samengesteld is met verhalen van duurzame pabo studenten en tekeningen van basisschoolleerlingen.
 • Dutch Sustainable Fashion Week: van 5 t/m 14 oktober wordt in meer dan 400 winkels duurzame mode zichtbaar gemaakt en worden vele fashion events georganiseerd als shows en lezingen. Meer info op www.dsfw.nl.
 • Via #BeTheChange kan iedereen in 15 minuten een actieve bijdrage leveren aan een duurzamere wereld van morgen. Voor één dag is deze online tool beschikbaar voor iedereen. Aanmelden kan op 10-10. Meer info.

#dvdd18
Natuurlijk spelen social media (Facebook, Instagram en Twitter #dvdd18) een grote rol op de dag zelf en in de aanloop naar 10-10. Deelnemers laten zien dat ze meedoen en posten updates, foto’s en filmpjes van (de voorbereidingen van) de activiteiten. Hier zijn het logo, de poster en de flyer te downloaden. Alle informatie over de Dag van de Duurzaamheid staat op www.dagvandeduurzaamheid.nl.