Cultuurmarxisme: spook of spookbegrip

Pletterijdebat op 30 oktober

0

Volgens Nieuw Rechts waart er een spook door het Westen, niet dat van het communisme, maar van het zgn. cultuurmarxisme. Het communisme is dood, maar het cultuurmarxisme zou springlevend zijn. Volgens de critici zou het marxisme weliswaar zijn verslagen, maar is het als een Phoenix uit zijn as herrezen in een andere vorm. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met de term cultureel marxisme?

Volgens Nieuw Rechts zouden de linkse elites de macht willen krijgen over de maatschappelijke en culturele instituties om vervolgens hun politieke agenda van o.a. de multiculturele samenleving, feminisering, milieupolitiek, massa-immigratie, Europa, moderne kunst, etc. door te drukken. Is deze beschuldiging van cultuurmarxisme eigenlijk wel (wetenschappelijk) hard te maken?

Is het niet eerder een vaag spookbegrip of complottheorie dat alleen maar tot verwarring leidt? Hoe serieus dienen we cultureel marxisme te nemen en welke mogelijke gevaren schuilen in het gebruik van deze term? De Pletterij zoekt samen met specialisten en publiek naar antwoorden op deze vragen. Gastsprekers van deze avond: Paul Cliteur, hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Universiteit van Leiden en auteur van het boek Cultuurmarxisme) en zijn opponent Jaap Tielbeke, redacteur bij De Groene Amsterdammer.

Moderator van dit debat is Lukas van den Berge, assistant Professor aan de Erasmus School of Law te Rotterdam.

Dit debat is het tweede in een serie van drie debatten die de Pletterij organiseert over het veranderde politieke landschap in Nederland. Na historische nederlagen te hebben geleden lijkt de sociaaldemocratie gemarginaliseerd. Wat is hiervan de oorzaak? Gaat dit terug naar de jaren 90, toen de centrum-linkse partijen, na het afschudden van de ideologische veren, het neoliberalisme en het marktkapitalisme hebben omarmd? Wat is er met het verheffingsideaal gebeurd? Nieuw Rechts is nu succesvol en agendeert de punten van de politieke agenda. De linkerflank van het politieke spectrum is zich aan het hergroeperen en is bezig met een zoektocht naar nieuwe bezieling. Wat is de politieke ideologie van zowel Nieuw Rechts als Nieuw Links, wat beogen zij concreet te bereiken en waar komen zij elkaar tegen? Het eerste debat was op 26 september over de opkomst van Nieuw Rechts, het derde en laatste debat is op 28 november en zal gaan over de Crisis van Links.

Info
Het debat over Cultuurmarxisme is op dinsdag 30 oktober om 20.00 uur in de Pletterij, Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem. De toegang is € 3,-, met HaarlemPas of jonger dan 25 jr € 1,50. Reserveren via www.pletterij.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)