Programma Pletterij februari 2019

0

Het programma van de Pletterij voor februari 2019 ziet er als volgt uit:

vr 2 februari muziek ZAT: Albumpresentatie
Zat, uit Haarlem, speelt eigen Engelstalige eighties rock met overdachte, maatschappijkritische inhoud.
Sinds 2003 groeit de fanbase van Zat gestadig; podia vragen de band terug, popjournalist Peter Bruyn noemt het een “prima kroegband”, Chris Bailey van The Saints is “pleasantly surprised” en vergelijkt de intense show van frontman Chielie met die van Elvis en Hans Croon, frontman van The Dutch, zegt “Ik herken in Zat het heilige vuur”. Live is Zat een meeslepend verhaal.
In 2013 verscheen de nieuwste 6-track EP ‘Timber!’ Nu is er een eerste echt album, ‘All gold and promises’, dat op 1 februari wordt gepresenteerd in de Pletterij.
Toegang: € 10,00

za 2 februari 16.00 en 20.00 uur event Aan Tafel van CC Amstel
Hoe smaakt jouw thuis?’ Theatermaker Annemarie de Bruijn trok met die vraag Amsterdam in en trof een rijke keuken. Samen met filmmaker Jasper Masthoff en decorontwerper Reier Pos maakte zij een multimediaal diner over eten en de grappige, mooie, ontroerende of belangrijke herinneringen die daaraan vastzitten. Eet mee aan een interactieve tafel en maak kennis met het meisje wiens moeder niet kon koken en die elke dag weer opzag tegen het moment dat er ‘aan tafel!’ geroepen werd. Schuif aan bij een Gambiaanse die haar heimwee stilt door haar voordeur permanent open te zetten en iedereen uit te nodigen mee te eten. Hoor hoe thuis smaakt als je moeder er nooit was. Leer over een man die kookt alsof hij schildert maar het met grote moeite opeet. Kom aan tafel zitten en ervaar hoe samen eten verbindt. Want wie samen het brood breekt, breekt minder snel elkaars nek. Een Amsterdamse hutspot aan recepten en herinneringen. Met een snufje heimwee.
Toegang € 10,00

di 5 feb 18.00 uur event Verhalenrestaurant: Goede voornemens, dat ging er fout
In Nederland worden op veel plekken verhalen verteld en niet alleen door professionals.
Steeds vaker worden verhalenavonden georganiseerd voor mensen die het leuk vinden om op een podium voor publiek een verhaal te vertellen.
De verhalenavond is gebaseerd op het principe van ‘The Moth Storytelling’, ontstaan in New York.
Ook de Pletterij heeft sinds vorig seizoen een verhalenavond, een initiatief van Petra van Dam. Iedere eerste dinsdag van de maand kunnen maximaal vijf mensen in het restaurant van de Wereldkeuken op een klein podium een verhaal vertellen. Het verhaal mag niet langer dan 10 minuten duren en gaat over een vooraf bepaald thema. Het verhaal wordt begeleid door een muzikant die de tijd in de gaten houdt.
Om 18.00 uur kun je aanschuiven voor een ‘eenvoudige doch voedzame maaltijd’, die door enthousiaste vrijwilligers wordt bereid. De maaltijd kost € 6,–. Het thema voor deze avond is: Goede voornemens, dat ging goed fout. Hoe zijn jouw ervaringen met de goede voornemens die je je aan het begin van het jaar had: hoe vaak is het voorgekomen dat allees heel anders uitpakte? Kom en vertel erover in het Verhalenrestaurant.
De verhalen starten om 19.00 uur en zijn vrij toegankelijk.

wo 6 februari, 14.00 uur film Rubber (1936) – Gerard Rutten
Inleiding: Lenie Peetoom
Het publiek keek zijn ogen uit bij Rubber, de tweede grote speelfilm van Gerard Rutten. Voor deze film werden in de Oost zelfs opnamen gemaakt in de Sumatraanse jungle. De film is gebaseerd op de geruchtmakende gelijknamige roman uit 1931 van schrijfster Madelon Szekely-Lulofs. Haar openharige vertelling over liefde en overspel in het koloniale milieu had een nationale rel tot gevolg. Rutten maakte er een pakkende vertelling van, een sociale satire over het leven in een Hollandse plantersgemeenschap tijdens Sumatra´s roaring twenties.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 6 februari, 20.00 uur debat Gelote wijkraden in Haarlem?
De werkgroep versterking lokale democratie organiseert op 6 februari een debat in de Pletterij over wijkraden.
Haarlemmer Piet de Vries heeft hiervoor research gedaan in ondermeer Rotterdam en Groningen. In de Oosterparkwijk in Groningen is bijv. de coöperatieve wijkraad van start gegaan, met 11 gelote wijkraadsleden en 6 gemeenteraadsleden plus een panel van 400 -gelote- wijkbewoners. Het gaat niet alleen om meepraten, maar om echte decentralisatie van besluitvorming. Is dit ook wat voor Haarlem?
Uit Rotterdam en Groningen komen wijkraadsleden naar de Pletterij met wie we in gesprek gaan. Haarlemse wijkraad- en gemeenteraadsleden zijn bijzonder welkom op deze avond die past in de door de gemeente georganiseerde maand van de democratie. Dit debat kan gezien worden als voorbereiding op de excursie naar de Oosterparkwijk in Groningen op 19 maart aanstaande. Het debat wordt geleid door Jan van Eeden.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

do 7 februari 20.30 docu Docu Lab met Een goede Moslima
Docu Lab is er trots op dat Frans Bromet en Yeter Akin op 7 februari hun film “Een goede moslima” willen presenteren in de Pletterij in Haarlem. Later in de maand wordt de film op tv uitgezonden, Docu Lab heeft een voorvertoning.
Frans Bromet en Yeter Akin, die samen eerder de film Eerwraak (HUMAN) maakten, onderzoeken de gevoeligheden en problemen waarvoor jonge moslima’s in de Nederlandse samenleving staan. Hoe navigeer je als jonge islamitische vrouw in een samenleving waarvan de moraliteit haaks lijkt te staan op hoe je je in je eigen moslimgemeenschap hoort te gedragen? En hoe ga je om met de religieuze regels van de eigen gemeenschap.
‘Een goede moslima’ is een film van Frans Bromet en Yeter Akin, geproduceerd door &Bromet i.s.m. KRO-NCRV. Na de pauze kunnen vragen aan de makers gesteld worden.

za 9 februari 18.00 uur event Wereldkeuken Event
Naast het wekelijkse Wereldkeuken Restaurant op donderdag en sinds januari ook op vrijdag wordt er maandelijks op de tweede zaterdag van de maand een groot diner georganiseerd voor ruim 40 gasten in de theaterzaal van de Pletterij. Laat u verrassen door een heerlijk drie gangen menu gekookt door Nieuwe Haarlemmers. Zij koken als vrijwilliger de favoriete gerechten uit hun moederland, als een ode aan waar zij vandaan komen, als een herinnering aan wat zij achterlieten.
Tijdens deze avond willen verschillende mensen hun rijke cultuur met u delen. Namelijk als kok, ober, gastvrouw, gast of performer.
De avond start om 18:00 en is rond 21:00 afgelopen. Toegang is € 17,50 dit is inclusief 3-gangen diner en exclusief drankjes. Er is altijd een vegetarische optie.
Kaartjes zijn te koop via de website van de Wereldkeuken.

di 12 februari, 20.30 uur muziek Improsessie met Ada Rave
De Pletterij Impro Sessie avonden worden samengesteld door een gastmusicus die andere kunstenaars/musici uitnodigt. Ook bedenkt hij of zij het concept van de avond. Deze avond is Ada Rave de samensteller. Ada Rave (1974) is een Argentijnse saxofonist, componist en improvisator uit Buenos Aires. Haar werk is gericht op de ontwikkeling van de klanken van haar instrument en haar persoonlijk verhalende gezichtspunt in de real-time compositie. Ze zoekt een persoonlijke benadering van haar instrument, gebaseerd op het gebruik van een breed scala aan technieken, ook onconventionele.
De toegang van de avond is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

wo 13 februari 14.00 uur film Frenzy (1939) – Alfred Hitchcock
Inleiding: Lenie Peetoom
Frenzy is na 20 jaar de eerste film van Hitchcock in Engeland. De film opent met een afgevaardigde uit het Parlement, die verklaart dat er in de Engelse wateren geen verontreiniging meer zal voorkomen. Op datzelfde moment drijft het naakte lichaam van een vrouw met een das om haar nek de Theems af, waardoor het ons duidelijk wordt , dat zij het laatste slachtoffer is van de moordenaar die Londen terroriseert. Het begin van de film roept herinneringen op aan veel van de door Hitchcock in Engeland gemaakte films, in het bijzonder The Lodger, met het motief van een door paniek getroffen stad, waar men doodsangsten uitstaat voor een losgebroken psychopaat.
De critici waren laaiend enthousiast over Frenzy en de filmzalen stroomden vol. De film bracht alleen al in de VS en Canada, 6.5 miljoen dollar op.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

za 16 februari 20.30 uur muziek
‘Good music should be round and must have everything life has; it has animals, it has people, it has events, it has politics, it has religion, everything’ Steve Lacy
Aldus het Blue Lines Trio, dat de basis vormt van dit Sextet. In 2012 formeerde Raoul van der Weide (contrabas, kraakdoos, geluidsobjecten) dit trio met George Hadow (drums) en Michiel Scheen (piano). Na het voltooien van hun debuut-CD in 2014 (Casco 002), versterken zij nu hun line-up met de drie veelzijdige, unieke en alerte blazers Ada Rave, Bart Maris en Wolter Wierbos.
Toegang: € 10,00/€ 9,00 voor Vrienden/€ 7,50 voor jonger dan 25 jaar.

wo 20 feb 14.00 uur film The Navigator & Sherkock jr. (1924) – Buster Keaton/Donald Crisp
Inleiding Lenie Peetoom
The Navigator is geregisseerd door Donald Crisp en Buster Keaton en geïnspireerd door Keatons aankoop van een groot passagiersschip The Burford dat naar de sloop zou gaan. Dit schip was zelfs in het begin gebruikt om verdachte Bolsjewieken uit de VS te deporteren. Er zitten schitterende onderwaterscenes van Keaton in, die het schip repareert.
In Sherlock jr. is Keaton ook weer geweldig op dreef met sublieme vondsten.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

di 26 februari 19.30 uur debat: D66 Town Hall Meeting: Formule 1: Droom of Nachtmerrie?
Wat voor implicaties zou de formule 1 in Zandvoort hebben? Waar moeten we rekening mee houden als hij komt?
D66 Haarlem organiseert de eerste Town Hall Meeting van Haarlem over de formule 1 in Zandvoort.
Toegang: gratis

wo 27 februari 14.00 uur film: Padre Padrone (1977) – Paolo en Vittorio Taviani
presentatie: Lenie Peetoom
Gavino Ledda is zes jaar oud als zijn vader hem van school haalt omdat hij wil dat de jongen in een dorre landstreek op een kudde schapen past. Gavino moet dag en nacht in een geïmproviseerde hut wonen. De jongen wordt constant geslagen en uitgescholden door zijn vader, die dreigt Gavino net zo te behandelen als zijn vader hem behandelde. Wanneer Gavino van zijn vader het bevel krijgt om zich aan te sluiten bij het leger, leert hij een vak en ontdekt een nieuwe levensstijl. Gavino ontdekt behalve de buitenwereld en zijn rol daarin ook zijn eigen persoonlijkheid. Uiteindelijk keert hij terug naar zijn oude huis, confronteert zijn vader met zijn persoonlijkheid en behaalt een graad op de universiteit.
De film is gebaseerd op de gelijknamige autobiografische roman uit 1975 van de Italiaanse auteur Gavino Ledda.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 27 februari 20.00 uur Startdebat Klimaatserie
Pletterij organiseert de komende maanden een reeks debatten over het klimaat. Het eerste debat van de reeks, dat zal plaatsvinden op 27 februari, gaat over de wereldwijde gevolgen van de klimaatverandering.
Op uitnodiging van de Stedenband Haarlem-Mutare komt de Zimbabwaanse klimaatjournalist Andrew Mambondiyani naar Nederland. In het debat zullen parallellen getrokken worden tussen de situatie in Zuidelijk Afrika en in Nederland.
De presentatie van die avond is in handen van Jaap Tielbeke van De Groene Amsterdammer.
Het debat zal plaatsvinden in de Engelse taal.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.