Carnavalslied als therapie bij ernstige ziekte

IK MERK DAT MEDEPATIËNTEN DOOR DIT LIED MAKKELIJKER OVER HUN ZIEKTE GAAN PRATEN

1

Haarlemmer Jan Beenen heeft een onvervalste carnavalskraker over zijn blaaskanker gemaakt. Beenen bezingt zijn ervaringen in het ziekenhuis bij onderzoeken en operaties op een vrolijke manier. “Sommige mensen zullen het lied ongepast vinden, maar voor mij was het een uiting van opluchting.” De single ‘Mijn Tokelores’ is nu te koop.

Het nummer gaat over een zware tijd in. In het voorjaar van 2018 werd bij Jan Beenen de diagnose blaaskanker gesteld. De Haarlemmer onderging onderzoeken en een operatie. Hij was bang dat hij dood zou gaan, omdat een aantal vrienden van hem de verschrikkelijke ziekte verloren hadden. Hij schreef er een tekst over. “Het was allemaal best heftig en ik heb behoorlijk in de rats gezeten. Het voelde als pure doodsangst,” zegt Jan Beenen.

Na twee operaties via de plasbuis bleek hij schoon te zijn. Een hele opluchting voor Jan. Hij zag weer de zonnige kant van het leven. Op straat hoorde hij zichzelf als vanouds zingen. Ook ‘Mijn Tokelores’. Hij had geen idee waarom, maar “Tokelores zeiden we vroeger in Arnhem waar ik vandaan kom, tegen het mannelijk geslachtsdeel”, zegt hij. Thuisgekomen schreef hij er een tekst bij. “Het is mijn manier om met moeilijke dingen om te gaan. Dat werkt heel therapeutisch voor mij. Maar als de dokter me opgegeven had, had ik deze tekst natuurlijk nooit kunnen schrijven.

Zingen in de spreekkamer
Jan heeft geluk gehad. Hij overleefde de ziekte tot nu toe, maar blijft voorlopig onder controle. Elke drie maanden ondergaat hij een aantal blaasspoelingen. Ook weer via de plasbuis, zoals hij ook in zijn lied zingt. Op de afdeling Urologie en Oncologie in het ziekenhuis sprak hij andere mannen met dezelfde ziekte. Hij merkte hoe de meesten het moeilijk vinden over hun blaaskanker en hun angsten te praten. Voor de grap zong Jan het liedje een paar keer in de spreekkamer. En juist dit vrolijke liedje gaf een eerste aanzet dit wel te doen. Ook voor hen was dat een opluchting.

Hele café zong vrolijk mee
Ook tijdens een liveoptreden in een café bracht Jan het lied zingzeggend ten gehore. Tot zijn verbazing zong het publiek het voor hen onbekende refrein spontaan mee. Aangestoken door dit enthousiasme, benaderde Beenen een aantal muzikanten en een koortje om hem heen. Muzikant Ronald de Jong componeerde de muziek bij de tekst en ze gingen de studio in om het nummer op te nemen. Mijnheer Beenen, zoals zijn artiestennaam luidt, hoopt dat zijn carnavalskraker ‘Het Tokeloreslied’ een hit wordt en zo een vrolijke steun in moeilijke tijden voor anderen kan zijn. De single is te bestellen via de Facebookpagina Tokelores of via tokelores@gmail.com.

- Advertentie -
Vorig artikelHerstelwerkzaamheden busbaan Stationsplein Haarlem
Volgend artikelSeason Finals Softball bij Onze Gezellen
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.

1 REACTIE

Comments are closed.