Programma Pletterij april 2019

0

Het programma van de Pletterij voor april 2019 ziet er als volgt uit:

di 2 april 18.00 uur Verhalenrestaurant: Schuttingverhalen, het gesprek dat je nooit had willen horen
Dit keer is het Verhalenrestaurant in de grote zaal van de Pletterij om meer mensen in staat te stellen mee te eten en te luisteren naar de verhalen. Vijf mensen vertellen hier hun verhaal. Het verhaal mag niet langer dan 10 minuten duren en gaat over een vooraf bepaald thema. Deze maand is het thema : Schuttingverhalen, het gesprek dat je nooit had willen horen. Het verhaal wordt begeleid door een muzikant die de tijd in de gaten houdt. Verhalenrestaurant wordt georganiseerd door Petra van Dam. Aanmelden voor vertellen bij peetvandam@outlook.com. Vooraf is er om 18.00 uur voor € 6,00 een eenvoudige doch voedzame maaltijd gekookt door vrijwilligers. Aanmelden voor de maaltijd en als toehoorder via de Pletterij.
De verhalen starten om 19.00 uur en zijn vrij toegankelijk.

wo 3 april 14.00 uur film: Mahasoetji Beelden van Java en Bali (1925-1929) regie Iep Ochse
Inleiding: Lenie Peetoom
Iep Ochse was niet de eerste filmoperateur die filmopnamen maakte in de Oost. Al in 1912 zond het koloniaal instituut een filmexpeditie naar Indië. In de daaropvolgende decennia was het een komen en gaan van filmmakers. Polygoon en Multifilm openden filialen, filmmakers als Willy Mullens en Mannus Franken verbleven voor lange tijd op de archipel om er te filmen. Maar Iep Ochse spande de kroon. Hij verbleef vier jaar in Nederlands Indië en kwam terug met veertig kilometer fimmateriaal. De montage resulteerde in de zogenaamde Mahacyclus, bestaande uit de delen Mahasoetji, Mahamoelia en Mahakoeasa.
Maha is Sanskriet en betekent hoogste, beste, edelste en uitnemendste.
In Mahasoetji komt de schitterende cultuur van Java en Bali uitgebreid in beeld met opnamen van het prachtige landschap afgewisseld met heerlijke beelden van de Wajang-Wong dansen, de eeuwenoude paleizen en Hindoetempels en dat alles onder de betoverende klanken van oorstrelende muziek.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 3 april 20.00 uur debat: Klimaatdebat: Haarlem van het gas in 2040.
Op woensdag 3 april organiseert de SP in samenwerking met de Pletterij de thema- en debatavond “Haarlem van het gas in 2040”.
Het doel van de gemeente is om in 2040 aardgasvrij te zijn. De eerste vraag is hoe en met behulp van welke warmtebronnen kan dat doel worden bereikt. De tweede vraag die moet worden beantwoord is wat kost het en wie zal dat betalen? Wat zijn in het bijzonder de kosten voor particuliere woningbezitters en woningcorporaties?
Voor de pauze zullen Robbert Berkhout, wethouder van de gemeente Haarlem (GLH), Arjen Piëst, directeur van woningcorporatie Elan, Jaap van Leeuwen, energieconsulent van de Woonbond en Herman van Wechem, een energiedeskundige die 40 jaar bij Shell heeft gewerkt, hierover spreken en vragen beantwoorden vanuit het publiek.
Na de pauze vindt een debat plaats aan de hand van door de SP en de Pletterij geformuleerde stellingen. Robbert Berkhout en Arjen Piëst praten met een vertegenwoordiging van de drie Haarlemse huurdersorganisaties Bewonerskern Pre Zuid Kennemerland, Bewonersraad Elan Wonen en De Waakvlam .
Toegang: €3,00/met HaarlemPas of jonger dan 25 jr € 1,50.

do 4 april 20.30 uur muziek: Dubbelconcert Multiverse & 3times7
3times7 speelt lekker tegendraads. Een maalstroom van dwarse psychedelica, opwindende spanningsbogen die prompt zuigen van grillig tot melancholisch, plus de rokerige, bezopen klankkleuren van de blues. Het trio stond eerder al op festivals als North Sea Jazz, Festival Jazz International Rotterdam & Nijmegen en Rockit, en werkte onder meer samen met Eric Vloeimans, Martin Fondse, Oene van Geel en Morris Kliphuis.
Hun debuut album ‘Squeeze the lemon’ dat in 2016 uitgebracht is, werd lovend ontvangen, en hun tweede album komt in maart 2019 uit.
Multiverse is een muziektrio dat vrij improviseert. De groep wordt gevormd door de Braziliaanse saxofonist Yedo Gibson en de Portugese ritmische sectie met Gonçalo Almeida op contrabas en Vasco Furtado op drums.
Intensiteit is wat Almeida, Gibson en Furtado in royale doses bieden, en niet alleen door hun voeten op het pedaal te zetten en een brandbare cocktail te creëren, maar door sterke punten te combineren met de contexten die hun collega’s nodig hebben. Afwisselende energieën en verfijnd minimalisme, compositie en improvisatie, de drie muzikanten spelen onder free jazz-contrasten en vervagen constant de grenzen tussen structuur en deconstructie.
Hun eerste album werd in 2018 uitgebracht op het Poolse label Multikulti Project.
Toegang: 10,00, HaarlemPas en jonger dan 25 jaar: 7,50.

di 9 april 20.30 uur muziek Impro Sessie
De Pletterij Impro Sessie avonden worden samengesteld door een gastmusicus die andere kunstenaars/musici uitnodigt. Ook bedenkt hij of zij het concept van de avond. De toegang van de avond is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.
Deze avond is Jasper Stadhouders de samensteller. Hij heeft de Japanner Akira Sakata en de Zwitser Nicolas Field uitgenodigd met hem op het podium te staan. Akira Sakata is één van de Japanse free jazz pioniers en hij toert met Nicolas Field (drummer uit Geneve) in april in Europa naar aanleiding van hun recente album First thirst live at cave 12.
Toegang gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom

wo 10 april14.00 film Der Himmel über Berlin (1987) – Wim Wenders
Inleiding: Lenie Peetoom
Daniël is een engel, die samen met andere engelen boven Berlijn zweeft om de eenzame en verdrietige inwoners te helpen. Na eeuwen als engel te hebben geleefd, wil hij eigenlijk eens als normaal mens van vlees en bloed leven, om te zien wat hij allemaal mist en om ook eens van de geneugten van de mens te proeven. Dan ontmoet hij een circusacrobate, en nu weet hij zeker dat hij tot de levenden wil behoren.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

vr 12 april 20.30 muziek George Dumitriu met Sanem Kalfa CD Release Dance ft Joachim Badenhorst
Van subtiel en meeslepend tot explosief en theatraal. De Turkse zangeres Sanem Kalfa en de Roemeense poly-instrumentalist George Dumitriu halen een enorme melodische creativiteit in elkaar naar boven. Turks verlangen, Braziliaanse melancholie, Italiaanse wijsheden, en Perzische liefdeslyriek vormen de bron van hun muzikale verkenningen. Het Amsterdamse duo is enorm virtuoos, maar in dialoog klinken ze even speels als intiem. Sanem Kalfa zingt behalve in haar Turkse moedertaal, ook in het Portugees, Italiaans en Engels. Ze maakte indruk op Quincy Jones die haar als juryvoorzitter de jazz-vocal award van de Montreux Jazz Competition gaf. Joachim Badenhorst speelt als speciale gast mee. Joachim Badenhorst is een Belgisch jazzklarinettist en -saxofonist, bekend om zijn improvisaties. Badenhorst werd verkozen tot ‘Beste Klarinettist van 2011` door jazzjournalisten in de ‘4th Annual Intruso Critics Poll’. Hij richtte zijn eigen platenlabel ‘KLEIN’ op. Naast zijn solowerk, is hij lid van verschillende bands, waaronder Carate Urio Orchestra en Mógil.
Toegang € 10,00/€7,50 met HaarlemPas en jonger dan 25 jr. Houders van een We Are Public Pas hebben gratis toegang

za 13 april 18.00 uur Wereldkeuken Event
Naast het wekelijkse Wereldkeuken Restaurant op donderdag en vrijdag wordt er maandelijks op de tweede zaterdag van de maand een groot diner georganiseerd voor ruim 40 gasten in de theaterzaal van de Pletterij. Laat u verrassen door een heerlijk drie gangen menu gekookt door Nieuwe Haarlemmers. Zij koken als vrijwilliger de favoriete gerechten uit hun moederland, als een ode aan waar zij vandaan komen, als een herinnering aan wat zij achterlieten.
Tijdens deze avond willen verschillende mensen hun rijke cultuur met u delen. Namelijk als kok, ober, gastvrouw, gast of performer.
De avond start om 18:00 en is rond 21:00 afgelopen. Toegang is € 20,00 dit is inclusief 3-gangen diner en exclusief drankjes. Er is altijd een vegetarische optie.
Kaartjes zijn te koop via de website van de Wereldkeuken.

wo 17 april 14.00 uur film Umberto D (1951) – Vittorio de Sica
Inleiding Lenie Peetoom
De Sica´s onvergetelijke meesterwerk over de tragiek van de ouderdom is ook een protest tegen de wanhoop, de gevoelseenzaamheid en de maatschappelijke onverschilligheid. De gepensioneerde Umberto D woont moederziel alleen op een sjofele kamer in het naoorlogse Rome. Wanneer hij de huur niet meer kan betalen en riskeert op straat gezet te worden, overweegt hij zelfmoord te plegen. Hoe zal dit allemaal aflopen……
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

do 18 april 20.30 uur docu Docu Lab Vrouwen van Venserpolder
In de schaduw van de Arena, waar de godenzonen van Ajax spelen, ligt Venserpolder. Zestien gesloten woonblokken met openbare, groene ‘binnenhoven’ die broedplaatsen zijn geworden voor ontspoorde jongeren, armoede en uitzichtloosheid. Hier besluit een groep vrouwen om het tij te keren en samen een moestuin te beginnen. De vrouwen laten zien hoe stadslandbouw bijdraagt aan sociale samenhang, gezondheid en vergroening van de stad. De documentaire wordt op 1 april uitgezonden op televisie als 2Doc.
Na afloop van de documentaire is er een Q&A met onder meer de regisseur Eva de Breed (Human), een vertegenwoordiger van Bloei & Groei en een aantal vrouwen uit de documentaire.
De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

di 23 april 20.30 uur muziek Monsieur Doumani
Het jonge trio Monsieur Doumani werd in 2014 genomineerd als ‘beste nieuwkomer’ voor de prestigieuze Songlines Music Awards. Ook hun album Sikoses werd internationaal geprezen. En terecht, want de band maakt wel hele originele arrangementen gebaseerd op Cypriotische volksmuziek. Ze verrijken de prachtige traditionele liederen met moderne ritmes en melodieën. Ze zijn razend populair op Cyprus, niet alleen door de muziek, maar ook door hun kritische teksten over corruptie en de financiële crisis.Nieuwe composities met invloeden van balkan, blues en rock tegen een achtergrond van Cypriotische volksmuziek, dat is Monsieur Doumani. Dit trio uit Cyprus maakt frisse, funky groovende muziek waar je heel goed op kan dansen. Dit in combinatie met onverwachte stops, ritmewisselingen en het gebruik van typisch Griekse instrumenten maken het een innovatief en fris geheel. Monsieur Doumani is in Cyprus razend populair vanwege de combinatie van de dansbare bijna feestmuziek met politiek kritische teksten. Het jonge trio Monsieur Doumani werd in 2014 genomineerd als ‘beste nieuwkomer’ voor de prestigieuze Songlines Music Awards. Ook hun album Sikoses werd internationaal geprezen. En terecht, want de band maakt wel hele originele arrangementen gebaseerd op Cypriotische volksmuziek. Ze verrijken de prachtige traditionele liederen met moderne ritmes en melodieën. In 2018 kwam hun derde album uit dat veel internationale aandacht kreeg en op nummer 1 stond in de Transglobal World Music Chart.
Monsieur Doumani bestaat uit Antoniou (tzouras), Angelos Ionas (gitaar) en Demetris Yiasemides (trombone, fluit).
Toegang € 10,00/€7,50 met HaarlemPas en jonger dan 25 jr.

wo 24 april 14.00 uur film The Barkleys of Broadway (1949) – Charles Walters
Inleiding: Lenie Peetoom
Ginger Rogers en Fred Astaire speelden na 10 jaar weer samen in de vertolking van dit geestige verhaal van Comden Green over een showbizz paar dat uit elkaar gaat maar het tenslotte weer goedmaakt.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.