Nieuwe tentoonstelling in Kunst Centrum Haarlem

Dubbelspel van kunstenaar en curator Marjan Jaspers

0

Vanaf zaterdag 20 april a.s. zijn in Kunst centrum Haarlem 6 video-schilderijen te zien van Marjan Jaspers. Het transformeren van gebeurtenissen en herinneringen tot nieuwe beelden is het centrale thema in Jaspers werk. Naast deze video-schilderijen zijn in het kunstcentrum ook 16 getransformeerde boeken te zien. Kunstboeken krijgen daarmee een nieuw leven. De tentoonstelling ‘Dubbelspel’ is te zien tot en met zaterdag 18 mei 2019.

Marjan Jaspers (1949) maakt rijk en gevarieerd werk: van keramiek en aquarel tot en met video-art. Haar video-schilderijen zijn ogenschijnlijke doorkijkjes uit het gewone leven en verraden een surrealistische, humoristische inslag. In de doeken zijn filmpjes verwerkt die het effect van de schilderijen versterken. De titels van haar werk zijn al even speels, zoals ‘Kamer van de bioloog’ (met een gefilmd uitzicht op een wolkendek) uit 2019 en ‘Vandaag niets aan de hand in Dekkerswald (met een filmpje een koffiedrinkende vrouw) uit 2018.

Speciaal voor ‘Dubbelspel’ heeft Marjan Jaspers aan 15 bevriende kunstenaars gevraagd om boeken te bewerken tot nieuwe kunstwerken. Transformatie en metamorfoses staan hierbij centraal. De voorraad kunstboeken in Kunst centrum Haarlem sprak direct tot de verbeelding van Marjan Jaspers. ‘’Het is fascinerend om te zien wat kunstenaars op hun eigen wijze van en met de boeken maken. De creativiteit is onuitputtelijk en de resultaten zijn verrassend. Kom vooral kijken”, aldus Marjan Jaspers. Jaspers heeft zelf ook een boek bewerkt: ‘Gezichten spreken boekdelen’.

Nieuwe boekwerken zijn te zien van; Rune Stoel, Wim Jonkman, Ramona Dales, Janine Eshuis, Hannah Blom, Karola Veldkamp, Chrystl Rijkeboer, Mari Stoel, Rogier Polman, Astrid Opheusden, Belinda Claushuis, Kyung Dropsie, Lies Verdenius, Rian Peperkorn en Willemijn van Asbeck.

Op de zaterdagen 4, 11 en 18 mei vinden er tussen 15.00 – 16.00 uur openbare interviews plaats met de deelnemende kunstenaars. Directeur Marina Raymakers van het kunstcentrum stelt vragen over werk, leven en toekomst. De expositie van de video-schilderijen van Marjan Jaspers is tot stand gekomen in samenwerking met Galerie Année, Gedempte Oude Gracht 33, Haarlem. Galerie Année toont vanaf 13 april a.s. een drietal werken van Marjan Jaspers tijdens de tentoonstelling ‘Ruimte’.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum in de regio Kennemerland voor kunstuitleen. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen en winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten over beeldende kunst in de ruimste zin van het woord. Kunst centrum Haarlem is aan de Gedempte Oude Gracht 117-121.