Thomas, Sacha en Jos speelt ‘Herinneringen aan mijn broer’ van Toon Tellegen

Voorstelling naar nieuw boek Toon Tellegen te zien in Toneelschuur

0

Op woensdag 24 april is in Toneelschuur Haarlem de voorstelling Herinneringen aan mijn broer van collectief Thomas, Sacha en Jos te zien. Herinneringen aan mijn broer is een theatervoorstelling voor volwassenen, die ook zeer geschikt is voor een jong publiek, naar de novelle De seringenboom van Toon Tellegen (2018, Uitgeverij Querido).

Het is niet het eerste stuk van Tellegen dat het theatercollectief naar de planken brengt. Eerder verschenen ook Mijn Vader (2013), De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne (2014) en Een vorig leven (2018), naar teksten van de schrijver. Bij het verschijnen van De Seringenboombenaderde Tellegen collectief Thomas, Sacha en Jos met de vraag of zij een toneelbewerking wilden maken van dit verhaal over zijn jeugd en de herinneringen die hij koestert aan zijn oudere broer. Zo wordt deze bijzondere en unieke samenwerking voortgezet. In de zomer van 2018 was een succesvolle preview van Herinneringen aan mijn broer te zien op theaterfestival De Parade. De volledige voorstelling is t/m 3 mei te zien in theaters in het land en op 1 mei in Antwerpen, België. Voor meer info en tickets kijk op www.thomassachaenjos.nl.

Over de voorstelling
Meesterverteller Toon Tellegen vroeg collectief Thomas, Sacha en Jos om zijn nieuwe novelle De seringenboom – Herinneringen aan mijn broer naar het toneel te brengen. Herinneringen aan mijn broer is een montage van korte verhalen over twee broers die van alles meemaken. Ze rijden op de rug van hun hond Jasper. Ze gooien brandende sneeuwballen. Ze scheuren met een opgevoerde fiets over het kraakverse ijs en varen in het holst van de nacht met een kano de Maas op. Heldendaden die berusten op de waarheid, maar al snel een absurdistische wending krijgen. Want als het niet echt gebeurd is, had het wel zo kúnnen gebeuren.

In de voorstelling leef je mee met Toon en zijn oudere broer, die samen veel avonturen beleven. Toon kijkt erg op naar zijn broer, die in zijn ogen een ‘held van het zuiverste soort’ is. Toch blijft hij ook een raadsel voor Toon. Zijn broer zit in zijn eigen wereld, doet waar hij zin in heeft en wordt door de buitenwereld als lastig gezien. Hun dorpsgenoten fluisteren zelfs dat het vast slecht met hem zal aflopen. Als Toon 12 jaar oud is kondigt zijn broer aan te zullen vertrekken, om nooit meer terug te keren en verdwijnt. Een gebeurtenis die diepe indruk op Toon maakt en een leegte achterlaat die hij nooit meer zal kunnen vullen. Want is zijn broer vertrokken? Of heeft hij hem in zijn gedachten onsterfelijk gemaakt? Herinneringen aan mijn broer is een voorstelling over het hebben, houden en afscheid nemen van een grootste voorbeeld.

Samenwerking Toon Tellegen en Thomas, Sacha en Jos
De samenwerking tussen Toon Tellegen en Thomas, Sacha en Jos begon in 2013, toen Jos aan Tellegen vroeg of hij van zijn boek Mijn Vader een voorstelling mocht maken. Het was door deze voorstelling, die goed werd ontvangen door pers, publiek en Tellegen zelf, dat het theatergezelschap ontstond. In 2014 maakten zij opnieuw een voorstelling met werk van Tellegen als basis: De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne. Een jaar later vroegen zij Tellegen iets voor hen te schrijven. Daar reageerde hij positief op en zo ontstond de voorstelling Een vorig leven, over de eerste twaalf levensjaren van de schrijver. Een vorig leven werd later als novelle gebundeld en uitgegeven door Querido. Herinneringen aan mijn broer is een voorstelling gebaseerd op Tellegens nieuwe boek De Seringenboom. Dit keer was het de schrijver die het drietal vroeg zijn boek naar het theater te brengen.

Tellegen over de samenwerking
Een boek dat ik heb geschreven in de etalage van een boekwinkel zien liggen geeft mij altijd een voldoening, een gevoel van opluchting ook: het leidt nu een eigen leven. Een minstens even grote voldoening geeft het als er iets met een boek van mij wordt gedaan, met name als er een film van wordt gemaakt of een toneelvoorstelling. Misschien wel de grootste voldoening die ik heb ondervonden zijn de drie keren dat Thomas, Sacha en Jos iets met mijn boeken hebben gedaan: eerst met ‘Mijn vader’, toen met ‘De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne’. En vervolgens met ‘Een vorig leven’. Alle drie de keren prachtige voorstellingen, waar ik gelukkig van werd. En dat meen ik! Het is daarom ook dat ik ze het manuscript van mijn volgende boek: ‘De seringenboom, herinneringen aan mijn broer’ al heb gestuurd nog voordat het in druk is verschenen. Ik wil dat alleen zij drieën er iets mee zullen doen, een voorstelling in hun unieke stijl, met hun unieke vormgeving, die ongetwijfeld net als de vorige drie keren iets zal toevoegen aan mijn tekst, iets lichtvoetigs, iets ontroerends ook over mijn oudste broer, die vorig jaar is overleden. Ik verheug me daar nu al op, minstens evenveel als ik me verheug op de dag dat ik het boek in de etalage van een boekwinkel zal zien liggen.

Over Toon Tellegen
Toon Tellegen (1941) is dichter en schrijver, wiens werk is vertaald in meer dan 15 landen. Zijn werk is lichtvoetig, talig, ontroerend en geestig. Tellegen is vooral bekend om zijn kinderboeken, maar ook zijn proza en dichtbundels voor volwassenen vielen in de prijzen. Tellegen ontving o.a. De Gouden Uil voor zijn roman De genezing van de krekel en de Constantijn Huygens prijs voor zijn gehele oeuvre.

Speelstijl
Met de teksten van Toon Tellegen als basis, heeft Thomas, Sacha en Jos een hele eigen en eigenzinnige speelstijl ontwikkeld. Met de vertelling als vertrekpunt, schakelen zij continu tussen verteller, het spelen van de vele excentrieke dorpsgenoten en het ter plekke, met allerhande objecten en decorstukken, vormgeven van het toneelbeeld. Op deze manier laveren zij continue op een lichtvoetige manier tussen de poëzie, de tragiek en de humor van Tellegens teksten.

Over het gezelschap
Thomas, Sacha en Jos is het collectief van Thomas van Ouwerkerk (1988), Sacha Muller (1983) en Jos Nargy (1988), die alle drie studeerden aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Het collectief begon in 2013 als een gelegenheidstrio bij Theater aan het Spui in Den Haag. Naast de voorstellingen die zij uitbrengen met Thomas, Sacha en Jos, zijn zij regelmatig als acteur of maker te zien bij andere gezelschappen of brengen zij eigen werk uit. Zo speelt Van Ouwerkerk o.a. in de voorstelling Horror van Jacob Ahlbom en is hij acteur bij het internationale gezelschap Familie Flöz. Muller speelde o.a. bij Ulrike Quade Company en was tot voor kort bij Bonte Hond/Beumer & Drost te zien in de voorstelling Legends. Nargy is o.a. bekend van De Poëzieboys, dat hij oprichtte met Joep Hendrikx en met wie hij o.a. de Parade-voorstelling GINSBERG maakte. In november 2018 nam Nargy in het Haagse Theater a/h Spui de Piket Kunstprijs, een prijs voor professionele, jonge, veelbelovende kunstenaars in ontvangst.

Thomas, Sacha en Jos maakt volwassenvoorstellingen met een jeugdige blik en jeugdvoorstellingen die zeer geschikt zijn voor volwassenen. Hun werk is beeldend en talig met een transparante speelstijl en jongensachtige energie. Lief zonder zoetsappig te zijn en tegelijkertijd stoer en slim.