ZomerExpo Europa: Salon de refusés in Kunst centrum Haarlem

0

Kunst centrum Haarlem presenteert vanaf zaterdag 8 juni de verkooptentoonstelling ’ZomerExpo EUROPA: Salon de refusés’. In Museum de Fundatie in Zwolle gaat de ‘ZomerExpo Europa’ op 25 mei open. In Haarlem is de satelliet tentoonstelling van deze ZomerExpo Europa met werken van 30 kunstenaars. De werken geven een verrassend beeld van een werelddeel in verwarring.

‘Europa’ is het onderwerp van de 7e editie van ArtWorlds ZomerExpo. In het voorjaar van 2019 konden kunstenaars zich aanmelden om mee te doen aan deze expositie. Ruim 3000 kunstenaars hebben zich aangemeld waarvan er ca 1000 werken geselecteerd zijn. Deze werken hingen in april in de Van Gendthallen in Amsterdam. Een vak-, junior- en publieksjury heeft anoniem 250 werken gekozen die te zien zijn in Museum de Fundatie. Daarna mocht Marina Raymakers, directeur Kunst centrum Haarlem, een selectie maken voor de satelliet tentoonstelling in Haarlem.

‘’In de Van Gendthallen was uitgesproken, kritische kunst te zien, verrassend vaak met religie als thema, afgewisseld met reflecterende kunst waarin Europa wordt afgeschilderd als een vakantieparadijs. Voor onze tentoonstelling heb ik ook de werken gekozen zonder dat ik de namen van de kunstenaars wist. En natuurlijk was het een verrassing om uiteindelijk te weten door wie het werk is gemaakt’’. (Marina Raymakers)

Salon de refusés
In de exposities in Zwolle en Haarlem hangen en staan werken van professionele- en amateurkunstenaars zusterlijk naast elkaar. In de Haarlemse Salon de refusés (Salon van de geweigerden) hangen de werken volgens de ‘salonwijze’ door en boven elkaar. In de Salon de refuses werden in de 19e eeuw schilderijen en beeldhouwwerken tentoongesteld die niet toegelaten werden tot de officiële Parijse salons. De Salon de refusés was de bakermat voor succesvolle kunstenaars zoals; Manet, Cézanne, Pissarro, Jongkind en Whistler.

ArtWorlds ZomerExpo
De ZomerExpo is een pleitbezorger van kunst die midden in de samenleving functioneert. Organisator ArtWorlds heeft een traditie neergezet die actuele ontwikkelingen in beeldende kunst en maatschappij naar zich toe trekt. De zomertentoonstellingen zijn druk bezocht, in 2017 bezochten meer dan 70.000 bezoekers de ZomerExpo in Museum de Fundatie. Het is de eerste keer dat Kunst centrum Haarlem een samenwerking aangaat met de ZomerExpo.

Deelnemende kunstenaars aan de ZomerExpo Europa: Salon de refusés in Haarlem
Inge de Belder, Mirjam van den Beuken, René Bleeker, Jeannette de Bruin, Natalie Cincunegui, Hester Dapperen, Lizan van Dijk, Jan van Gils, Danielle Henger van Rijssen, Anna Hulzink, Theo Janssen, Marjan Jaspers, Michaël Knol, Suus Kooyman, Deborah Kraaijeveld, Reny Kramer, Maurice Kummer, Janet Leduc, Marijke Leertouwer, Carla Nederbracht, Francois Piek, Renso Popstra, Inge van der Wal, Bianca van Londen, Henk van Os, Meindert Regoort, Kaat Stieber, Sim Visser, Marie Jose Werner en Lilian Willemse.

De tentoonstelling is te zien van 8 juni tot en met 24 augustus 2019.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)