Ricciotti ensemble verzorgt gratis concerten met Georgisch thema

Ricciotti’s Kartuli Turi – Georgië Tour Gratis concerten in Haarlem op 31 juli

0

Jarenlang had Georgië een Nederlandse first lady en dankzij Wie is de Mol maakte heel Nederland in 2018 kennis met de prachtige Georgische landschappen. Maar wie kent de interessante muziekgeschiedenis van dit Oost-Europese land? Daar brengt het Ricciotti ensemble verandering in! Op 31 juli laat dit bruisende symfonieorkest Haarlem kennismaken met Georgische muziek, stukken van Georgische componisten en de virtuoze Georgische klarinettist Levan Tskhadadze. De concerten vinden plaats bij Winkelcentrum Schalkwijk en Stem in de stad en zijn gratis toegankelijk.

Het veelzijdige Ricciotti ensemble wordt ook wel het meest onorthodoxe orkest van Nederland genoemd. De 42 energieke, jonge musici laten publiek kennismaken met de unieke, rijke klanken van het symfonieorkest. Tijdens de Kartuli Turi presenteert het Ricciotti de Georgische muziek in al zijn variëteit: klassiek, jazz, pop en Georgische volksmuziek. Optredens van het Ricciotti zitten altijd vol onverwachte gebeurtenissen en ingenieuze verrassingen. Een symfonieorkest zoals u nog niet heeft gehoord en gezien!

Muziek
Op het programma staan klassieke symfonische composities van Paliashvili, Tsintsadse en Lagidze. Populaire Georgische traditionals zijn bewerkt voor symfonieorkest en uiteraard mag de grote hit Nine Million Bicycles van de Georgische zangeres Katie Melua niet ontbreken. Daarnaast klinkt er lichte muziek met een knipoog naar Georgië zoals Georgia on my mind en The devil comes back to Georgia. Ook hoort het publiek klassieke muziek met een link naar het roemruchte Georgische verleden, zoals Beethovens Die Geschöpfe des Prometheus en delen uit de Masquerade suite van Aram Katsjatoerjan. Het wereldberoemde twaalfde-eeuwse epos De ridder in het pantervel speelt ook een rol in het repertoire. Om de cirkel rond te maken, speelt het Ricciotti werken van Nederlandse componisten als Ed de Boer, Jurriaan Andriessen en Willem Breuker.

Klarinetvirtuoos Levan Tskhadadze
Gastsolist bij dit concert is de in Nederland wonende Georgische klarinettist Levan Tskhadadze. Deze klassiek geschoolde klarinetvirtuoos voelt zich als een vis in het water in zowel klassiek westers repertoire als Georgische volksmuziek. Daarnaast beschikt Tskhadadze ook nog eens over een ongekend improvisatietalent. Levan Tskhadadze is onder meer te horen in de traditional Simghera Kutaisze, Kancheliade van Giya Kantsjeli en het jazzy Klarinetconcert van Artie Shaw.

Tournee Ricciotti’s Kartuli Turi
Van 27 juli t/m 1 augustus is Ricciotti’s Kartuli Turi te horen in Nederland. In zes dagen verzorgt het Ricciotti ongeveer 25 optredens door heel Nederland. De musici zijn tot alles in staat om nietsvermoedende mensen te verrassen met hun muziek. Geen concertlocatie is te gek: scholen, asielzoekerscentra, buurthuizen, gevangenissen, ziekenhuizen, dorpspleinen, maar ook supermarkten, kermisattracties, koopgoten, veerboten en zelfs het vliegtuig. Na de Nederlandse rondreis vertrekt het orkest naar Georgië voor een negendaagse tournee met concerten in vluchtelingenkampen, ziekenhuizen, scholen, sociale instellingen en op vele openbare locaties.

Info
Ricciotti’s Kartuli Turi
Ricciotti ensemble o.l.v. Coen Stuit
Levan Tskhadadze, klarinet

  • Woensdag 31 juli, 13.30 uur – Winkelcentrum Schalkwijk, Tuinpassage, Haarlem
  • Woensdag 31 juli, 15.00 uur – Stem in de stad, Nieuwe Groenmarkt 22, Haarlem

Gratis toegang.

Het Ricciotti ensemble wordt structureel ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

- Advertentie -
Vorig artikelRestauratie Landhuis Elswout gaat eindfase in met renovatie van boothuis uit 1882
Volgend artikelHuis Leyduin van binnen
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.