De Doorzetster, een ode aan de liefde van de Haarlemse schrijfster Marianne Visser van Klaarwater

Een feelgoodstory met Haarlem als achtergrond

0

Verschenen bij Uitgeverij U2pi

In 2008 verhuizen Marianne en haar doodzieke man Roel naar Haarlem. Hij verwacht dat ze hier, na zijn overlijden, zal opbloeien dankzij de cultuur en gezellige horeca. Ook voelt ze zich geroepen tot een pastorale functie. De monumentenstad telt maar liefst acht RK-Kerken.

Na Roels overlijden krijgt Marianne (1952) een relatie met Peter Lasschuit (1935). Een bekende Haarlemmer vanwege zijn optiekzaak in de Amsterdamstraat en Zwanenburg. Anders dan Roel en Marianne gelooft hij niet in God.

Peter groeide op binnen de parochie van de Spaarnekerk. Het benauwde hem zo, dat hij in 1971 naar Sluis verhuisde en een seksshop opende. Marianne vindt juist veel gezelligheid binnen de, inmiddels gesloten, parochies van de Sint Jan de Doper en Pastoor van Arskerk.

Aan het begin van hun relatie neemt hij haar mee aan boord van zijn motorjacht voor een vaartocht van drie maanden. Haar boek over deze reis behaalt de voorpagina van huis-aan-huisblad De Haarlemmer. Dat wekt de woede van de pastoor. Ze raakt in opspraak.

Met de nodige hobbels die kunnen spelen bij een nieuwe liefde op latere leeftijd ontwikkelt zich de relatie tussen Marianne en Peter steeds meer. Totdat de aanslag op de MH17 plaatsvindt…

Greet Doornenbal, humanistisch raadsvrouw bij het Reinaldahuis schreef het voorwoord. ‘Wat mij vooral raakte in het boek was haar doorzettingsvermogen en haar moed om ondanks alles trouw te blijven aan zichzelf, maar ook haar moed om haar eigen pad in het leven te bewandelen en steeds weer de liefde een kans te geven.’

Marianne Visser van Klaarwater schrijft over wat haar raakt in mens en maatschappij. Voor de populair wetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen schreef ze 15 boekjes. Met haar blog cultuurblogger.nl laat ze anderen delen in datgene waarvan ze geniet en wat haar leven zin geeft.

Info
De Doorzetster: een ode aan de liefde – Marianne Visser van Klaarwater
ISBN 978 90 8759 957 7, Prijs 19,95 euro

Advertentie
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)