Documentaire toont veranderend landschap in de MRA door de eeuwen heen

0

De ruimte in Nederland staat onder druk en dat geldt zeker voor het gebied van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het is een uniek cultuurhistorisch gebied, met zeer uiteenlopende landschappen en sferen. Door de eeuwen heen hebben opeenvolgende innovaties en nieuwe economische verdienmodellen het landschap en de verhoudingen in deze regio gevormd. In opdracht van de MRA heeft MuseumTV een documentaire gemaakt over deze geschiedenis, die inzicht geeft en helpt om de grote opgaven van de eenentwintigste eeuw in samenhang te bezien.

In de vorm van een 25-minuten durende documentaire laten de makers van MuseumTV zien dat Nederlanders door de eeuwen heen erg inventief zijn geweest bij het maken van verdienmodellen. Deze manier van leven leidde tot zowel geografische als demografische veranderingen in het landschap van deze regio. Van de kleine nederzetting in de 11e eeuw tot de opkomende metropool. De regio Amsterdam is veranderd door het verdienmodel van de mens. Deze documentaire is gebaseerd op het narratief van architectuurhistoricus dr. Marinke Steenhuis, Narratief voor het Landschap, wat een leidraad was voor het verhaal.

De documentaire geeft een cultuurhistorische representatie van een landschap dat betrekking heeft tot de regio rondom Amsterdam en 32 Noord-Hollandse gemeentes in twee provincies. De Noord-Hollandse gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Landschap van de MRA) zegt hierover: “De film vertelt het verhaal van het veranderende landschap in dit gebied aan de hand van mooie voorbeelden. Amsterdam en Waterland komen aan bod, natuurgebieden Ilperveld en Naardermeer, maar ook de pionierswijk Oosterwold bij Almere. Het is aan ons om oog te houden voor de historie van dit gebied en het te beschermen, zonder dat het stil komt te staan. Het landschap staat namelijk al eeuwen niet stil, blijkt ook weer uit deze film.

Er veel te leren is over deze geschiedenis, maar des te meer te zien. Directeur van MuseumTV, Marieke van der Donk, is trots op het resultaat en MuseumTV streeft ernaar om zoveel mensen deze documentaire te laten zien.

De documentaire is sinds 9 oktober 2020 te zien op www.museumtv.nl, www.noord-holland.nl, www.metropoolregioamsterdam.nl, de KPN-box en de XL-box van Ziggo.

- Advertentie -
Vorig artikelLinnaeushof extra geopend tijdens herfstvakantie
Volgend artikelStaatssecretaris Blokhuis lanceert nieuw landelijk meldpunt Zorgwekkend gedrag: 0800-1205
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.