De Troosttas: een tas vol troost bij partnerverlies

0

De Troosttas biedt houvast en troost aan mensen die hun partner zijn verloren. Naast tastbare ingrediënten als chocolade bevat de Troosttas ook informatie over plekken en workshops waar weduwen en weduwnaars gelijkgestemden kunnen ontmoeten. De Troosttas is een initiatief van de werkgroep Eenzaamheid & Levensmomenten, waarmee de initiatiefnemers mensen met partnerverlies een hart onder de riem willen steken.

Uit onderzoek naar eenzaamheid blijkt dat er minder specifieke aandacht is voor mensen die te maken hebben met het verlies van de partner of levensgezel. Mensen die hun partner zijn verloren hebben behoefte aan contact met lotgenoten. Zowel individueel als in groepsverband. Ook weet niet iedereen hoe je contacten kunt aangaan na het overlijden van je partner.

Om lotgenoten te ontmoeten bevat de Troosttas koffiebonnen voor buurtcentra. Daarnaast kunnen ontvangers van de Troosttas in groepsverband herinneringen op tekenen bij het Gouden Boeken project van Eva Durlacher. Voor wie wil is er ook de mogelijkheid om zich te laten interviewen over de overleden partner door de initiatiefnemer van Café de Liefde, Karin Wissenburg. Hier zijn geen kosten aan verbonden. De Troosttas is ontwikkeld dankzij bijdragen van Fonds Sluijterman en van Loo, Rotary Haarlem , RCOAK en de gemeente Haarlem.

Doelgroep en feiten

  • De Troosttas is voor iedereen die zijn of haar partner heeft verloren in Haarlem en Zandvoort.
  • In Haarlem en Zandvoort overlijden ca. 1.750 mensen per jaar.
  • Eén op de vier overledenen laat een partner of levensgezel achter. Dit betekent dat er per jaar in Haarlem en Zandvoort ca. 440 mannen en vrouwen weduwe of weduwnaar worden.
  • Gemiddelde leeftijd bij overlijden is 78,5 jaar.
  • Bij 1 op de 3 mensen die te maken krijgt met matige tot ernstige eenzaamheid ligt een verlies ten grondslag, meestal het verlies van de partner of levensgezel.

De Troosttas sluit aan bij het initiatief van de Stichting Nabestaandenzorg dat in juli 2020 het project Bloemen na partnerverlies is gestart. (Zorg)professionals, naasten, medewerkers in de uitvaartzorg kunnen bij de stichting een boeket aanvragen voor iemand die zijn of haar partner heeft verloren om een steuntje in de rug te bieden, maar ook om laagdrempelig met lotgenoten in contact te komen. Omdat dit aansloeg bij mensen is ook de Troosttas ontwikkeld.

De coalitie Haarlem Ontmoet (onderdeel van het landelijke netwerk Eén tegen Eenzaamheid) initieerde de werkgroep Eenzaamheid en Levensmomenten. De werkgroep bestaat uit welzijnsorganisaties Haarlem Effect en DOCK Haarlem, Getijden uitvaartzorg, Studio 20, Café de Liefde, Burennetwerk Haarlem, Stichting Nabestaandenzorg en ervaringsdeskundigen

Corona
De Troosttas is geheel coronaproof. De gratis Troosttas kan worden aangevraagd bij Anouk Bliek sociaal werker bij DOCK Haarlem, 06 14 881 243.


 

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: