De herdenkingen op 4 mei kunnen doorgaan met publiek. Dit betekent dat er wederom een programma is om gepast stil te staan bij de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Op verschillende plekken in Haarlem herdenken we alle slachtoffers samen. Naast de Dreef tevens bij de monumenten aan de Westergracht, in het Burgemeester Reinaldapark en op de Jan Gijzenbrug.

Na 2 jaar afwezigheid zal dit jaar de centrale herdenking weer beginnen in de St. Bavokerk op de Grote Markt. Vandaar vertrekt de stille tocht richting het standbeeld ‘Man voor het Vuurpeloton’ aan de Dreef. De tocht zal vanaf dit jaar ook langs het Joods monument gaan.

Het 4 mei Comité Haarlem sluit zich ook dit jaar aan bij het jaarthema voor de herdenkingen en vieringen Vrijheid in verbondenheid. Hiermee benadrukt het Nationaal Comité maar ook het Haarlems Comité dat onze vrijheid onlosmakelijk is verbonden met de vrijheid van de ander. De oorlog in Oekraïne toont hoe kwetsbaar vrijheid is en sterkt ons in de opdracht om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te dragen.

Programma 4 mei

 • 18.00 uur Inloop St. Bavokerk Grote Markt
 • 18.30 uur Start programma St. Bavokerk
 • 19.10 uur Vertrek van de stille tocht zijde Riviervismarkt
 • 19.40 uur Aankomst stille tocht bij standbeeld ‘Man voor het Vuurpeloton’ aan de Dreef
 • 19.50 uur Voordracht door burgemeester J. Wienen bij monument aan de Dreef
 • 20.00 uur Twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus
 • 20.05 uur Voordracht gedicht door leerling Dreefschool
  Aansluitend kranslegging door verschillende organisaties
 • 20.25 uur Afsluitend zal er een defilé zijn voor aanwezigen

Voor de andere monumenten gelden de volgende starttijden:

 • De Westergracht start om 19.45 uur bij het monument
 • Burgemeester Reinaldapark start om 19.00 met een herdenkingsdienst in het Reinaldahuis
 • Jan Gijzenbrug start om 19.30 uur bij de Mariakerk met een stille tocht naar het monument

Voor het volledige programma van alle monumenten www.4meihaarlem.nl.

 

 

 

- Advertentie -