Landschap Noord-Holland opent Expeditie Leyduin

Waar kun je nog gewoon spelen in de natuur? Op Buitenplaats Leyduin kan het!

0
Leerlingen van de Bos en Vaart basisschool en BSO Op Stoom waren bij de opening aanwezig.
Leerlingen van de Bos en Vaart basisschool en BSO Op Stoom waren bij de opening aanwezig.

Op woensdagmiddag 20 april 2022 opende burgemeester Elbert Roest namens de gemeente Bloemendaal een Expeditie op Leyduin. Een spannende 2,5 km lange ontdekkingstocht door de natuur voor kinderen van 6-9 jaar die naar het struinbos op Buitenplaats Leyduin leidt. De burgemeester is blij met dit mooie initiatief van Landschap Noord-Holland: ‘Expeditie Leyduin in een avontuurlijke activiteit voor jeugd uit de regio!’

De boswachters van de Buitenplaats creëerden een interactieve ontdekkingstocht voor het hele gezin. Onderweg ontvang je vragen via je mobiel, maar doe je ook allerlei leuke opdrachten in de natuur. Hierdoor ontrafel je de geheime code van een oud dagboek uit 1921 van de toenmalige boswachter. Bij het struinbos kun je naar hartenlust hutten bouwen en dieren spotten. En daarna nog ‘over water lopen’ langs het pad verderop. Als je de expeditie hebt volbracht, open je de kist met de door jou ontrafelde code bij de Gasterij en vind je de prijs! En na afloop kun je natuurlijk nagenieten bij de Gasterij. Er staat een glaasje limo voor je klaar.

Voor natuurorganisatie Landschap Noord-Holland waren de hoge bezoekersaantallen in de coronaperiode een duidelijk signaal. Boswachter Kees Perquin: “Gezinnen met kinderen willen graag buitenspelen en houden wel van een ommetje door het groen. Helaas renden en vlogen veel kinderen dwars door de meest kwetsbare stukken natuur. Met deze Expeditie en het struinbos willen we de gezinnen een alternatief bieden waar kinderen zich wél uit kunnen leven zonder de natuur te schaden. Bezoekers al op jonge leeftijd interesseren voor de natuur vinden wij belangrijk. Zonder interesse immers geen draagvlak voor natuurbescherming.

Struinen in een natuurgebied
Struinnatuur is bijzonder, want op de rest van de buitenplaats moeten bezoekers op de paden blijven, om de dieren hun rust te gunnen. Komen er nog meer speelplekken zoals het struinbos bij? Boswachter Kees Perquin: “Een natuurreservaat is en blijft een ècht pareltje, vooral in een verstedelijkte omgeving. Daar zijn we zuinig op en het is ook onze taak om bijzondere planten en dieren te beschermen. We zijn blij dat we dit stuikje speelnatuur nu kunnen realiseren. We verwachten dat in toekomst meer plekken nodig zijn om te recreëren, maar wel ‘daar’ waar de natuur het aan kan. Op Leyduin is geen uitbreiding gepland, maar misschien ergens anders in Noord-Holland nog wel.

Expeditie Leyduin begint vanaf informatiecentrum De Kakelye aan de parkeerplaats van Buitenplaats Leyduin, Woestduinweg 4 in Vogelenzang. Kom langs vanaf 21 april, je kunt de expeditie elke dag zelf doen, het is gratis.

Voor video’s en meer informatie: www.landschapnoordholland.nl/expeditie.

- Advertentie -