Salomonsoordeel van Ilay den Boer in Haarlemse huiskamers en rechtbank

Bijzonder locatietheater over Nederlandse asielprocedure

0
Salomonsoordeel. Fotografie: Prins de Vos.
Salomonsoordeel. Fotografie: Prins de Vos.

De Haarlemse theatermaker Ilay den Boer werkte het afgelopen jaar aan een intiem en interactief theaterproject over de Nederlandse asielprocedure: Salomonsoordeel. Hij maakte een voorstelling in drie versies: een intieme versie in huiskamers, een middelgrote versie (op locaties die een rol spelen in de procedure) en een grote locatie voorstelling.

Tussen 16 en 23 mei stellen twee particulieren in Haarlem en Overveen en de drie instanties ( Flinty’s, Stem in de Stad in Haarlem en Dennenheuvel in Bloemendaal) hun huiskamer ter beschikking voor de huiskamereditie. En op 25 mei is de middelgrote voorstelling te zien in de rechtbank Noord-Holland in Haarlem. De Schuur is coproducent van deze Haarlemse voorstellingenreeks.

De aanleiding
Wanneer de asielaanvraag van Hassan, een goede vriend van theatermaker Ilay den Boer uit Gaza, wordt afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), besluit Ilay te willen leren over de asielprocedure en te zoeken naar de logica erachter. Na zeven maanden werken bij de IND leert hij de Nederlandse asielprocedure te begrijpen en waarderen. Anderzijds bevinden zich, tussen alle kennis die hij opdoet om het systeem te doorgronden, niet altijd de antwoorden.

Huiskamereditie
Ilay reist met zijn verhaal langs huiskamers om bewoners en hun bezoekers uit te nodigen om samen na te denken en gezamenlijk tot een rechtvaardig besluit te komen. Maar wat betekent dat? Kunnen we besluiten nemen vanuit de huidige procedure en politiek of moeten er aanpassingen komen? Een project dat niet enkel een verhaal komt vertellen, maar ook wil leren van de bezoekers.

Locatievoorstelling
Als eindbestemming van dit proces, nodigt Ilay in een grotere locatie voorstelling zijn vriend Hassan uit op het toneel om samen met zijn IND-mentor Peter én het publiek zich af te vragen waar wij met elkaar de wijsheid vandaan moeten halen voor een Salomonsoordeel. Hoe pakken wij met elkaar de verantwoordelijkheid?

Speeldata huiskamereditie
maandag 16 mei, 19.30 uur
donderdag 19 mei, besloten voorstelling
vrijdag 20 mei, 19.30 uur
zaterdag 21 mei, 19.30 uur
maandag 23 mei, 19.30 uur

Deze voorstelling vindt plaats op locatie op vier verschillende avonden in vier huiskamers in Haarlem en omstreken. Per avond is er plek voor maximaal 10, 15 of 25 bezoekers. Het adres van de betreffende locatie vinden bezoekers op hun ticket. Op donderdag 19 mei is een speciale besloten jongereneditie in jongerencentrum Flinty’s.

Meer informatie en kaarten huiskamervoorstellingen: www.schuur.nl/theater/salomonsoordeel-in-de-woonkamer.

De locatievoorstelling is te zien op woensdag 25 mei om 19.30 uur in de rechtbank Noord-Holland in Haarlem.

Meer info en kaarten locatievoorstelling rechtbank Noord-Holland : www.schuur.nl/theater/salomonsoordeel.

Schuur coproducent Salomonsoordeel Haarlem
De Schuur ondersteunt binnen haar sociaal-artistieke programmalijn, drie theatermakers die met hun werk zich begeven in het sociaal-maatschappelijke veld en het theaterveld. Met dank aan het VSBFonds. Theatermaker en documentairemaker Ilay den Boer (woonachtig in Haarlem) is één van deze drie makers.

Ilay’s projecten baseren zich op persoonlijke ervaringen en verhouden zich tot de maatschappelijke actualiteit. Zo werkte hij o.a. bij de IND, de rechtbank Amsterdam, een asielzoekerscentrum en Het Leger des Heils om op basis van deze ervaringen theatrale documentaires te maken. Salomonsoordeel is zijn meest recente project waarmee hij langs woonkamers, theaters en bedrijven, instellingen reist. Hij heeft al veel steden bespeeld, en deze maand dus ook zijn eigen thuisstad Haarlem.

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie