Pieter Post maakte jaren geleden de principiële keuze om dienst te weigeren. Mede door de oorlog in Oekraïne komen er nieuwe vragen bij hem op. Dienstweigeren is misschien wel gemakkelijk als er een toestand van relatieve vrede heerst. Maar wat te doen als er dreiging op je afkomt? Over dat onderwerp verzorgt Post een lezing, op dinsdagmiddag 19 juli in de doopsgezinde kerk in Haarlem.
De spagaat van een dienstweigeraar bestaat hieruit dat hij/zij wapens weigert te dragen, maar ook inziet dat er moet worden ingegrepen. Is de opkomstplicht het enige antwoord op oorlogsdreiging? Is er zoiets als een gerechtvaardigde oorlog? Houdt pacifisme wel stand in deze woelige tijden? Ben je in tijden van (dreigende) oorlog nog wel zo principieel als je aanvankelijk was? En welke invloed heeft leeftijd op je wereldbeeld, geloof en idealen?
Pieter Post is predikant in de Doopsgezinde Gemeente Heerenveen-Tjalleberd en was eerder in dezelfde functie actief bij de doopsgezinden in de IJmond. De doopsgezinden kennen een lange historie als het gaat om principiële dienstweigering. Willem van Oranje verleende in 1575 al dienstweigering op grond van religieuze gewetensbezwaren, waarbij Nederlandse doopsgezinden militaire dienst konden afkopen. Ook rondom en na de Tweede Wereldoorlog waren vele doopsgezinden actief om dienstweigering op de (politieke) agenda te krijgen, wat bijdroeg aan het aannemen van de wet Gewetensbezwaren Militaire Dienst in 1962.
De lezing vindt plaats op dinsdagmiddag 19 juli (aanvang 12:30 uur) in het kerkgebouw van Doopsgezind Haarlem, ingang Frankestraat 24. De lezing duurt 20 à 30 minuten, met na afloop gelegenheid om met de inleider en elkaar van gedachten te wisselen. Aansluitend is er gelegenheid om te blijven lunchen. Kosten lezing incl. lunch € 7,50, info en aanmelding via ikanbier@kpnmail.nl.
