Galerie KRUIS-WEG68: tentoonstelling ‘Bolwerken’ van Johan Breuker

0
Werk van Johan Breuker.
Werk van Johan Breuker.

Johan Breuker heeft zich voor deze tentoonstelling laten inspireren door de Haarlemse Bolwerken. De Bolwerken is een stadspark en plantsoen in het centrum van Haarlem, aan de noordzijde van het station. De Bolwerken bleven over toen de stadsmuren in de negentiende eeuw werden gesloopt. Het park is in de 19e eeuw in Engelse landschapsstijl door J.D. Zocher ontworpen.

Johan Breuker (Amsterdam 1942) woont en werkt in Haarlem. Hij heeft zijn opleiding doorlopen aan de Gerrit Rietveld Academie van 1965 – 1970. Daarna was hij van 1986 – 2003 werkzaam als docent tekenen en grafiek aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving.

De natuur, bomen, tuinen en parken bepalen al jaren zijn oeuvre. Tussen 1993 en 2003 wisselt hij zijn werk als tekenaar en graficus af met ruimtelijk werk. Vanaf 2003 heeft hij ervoor gekozen zich uitsluitend op het tekenen te richten.

Tekenen over de onnavolgbare natuur
Tekenen is een proces van direct handelen en reageren op wat ik zie en denk, maar vooral is het een grote ontdekkingsreis. Tekenen is het intieme en geconcentreerde contact tussen mij, mijn materiaal en de lijnen en vormen die op het papier verschijnen. Altijd ga ik uit van landschappelijke onderwerpen. Mijn motieven ontleen ik niet aan weidse panorama’s of de vormgeving van tuinen en parken, maar eerder is mijn aandacht gericht op onopvallende plekken in de natuur. Groene en bescheiden gebieden waar mijn oog wordt getroffen door details die mij ontroeren en mijn fantasie prikkelen. Tekenend zet ik sporen uit, baan ik mij een weg en probeer ik iets te duiden. En als het meezit dan onthult het beeld precies waar ik naar op zoek was. Iedere tekening is een nieuw avontuur en een deel van een groter verhaal. Een goede tekening heeft zijn eigen stemming, die beeld geeft aan wat ik zag, hoorde, voelde of meende te hebben gezien.

Info
Galerie KRUIS-WEG68
Kruisweg 68 – 2011 LE Haarlem

16 december 2022 t/m 14 januari 2023
opening 16 december 2022van 11.00 tot 18.00 uur

Johan is tijdens de opening de hele dag aanwezig en om 16.00 uur “een welluidend intermezzo”

 

 

 

 

 

- Advertentie -