Lezing Guido Snel

0
Freedom-lover / Pixabay
Freedom-lover / Pixabay

Kennemer Boekhandel en Atheneum Boekhandel slaan de handen ineen en verwelkomen schrijver en docent Europese literatuur aan de UvA Guido Snel in Haarlem. Op zondag 5 maart om 15.00u geeft Snel een lezing over zijn recentste boek Negen steden, de mythe die ‘de Balkan’ heet en dé Oost-Europese literaire juwelen die u gelezen moet hebben. Wees welkom op deze boeiende en gezellige middag.

In Negen steden herschrijft Guido Snel de mythe die ‘de Balkan’ is gaan heten. De Duitse bondskanselier Otto von Bismarck voorspelde het al decennia voor het begin van de Eerste Wereldoorlog: ‘Als er ooit nog weer oorlog uitbreekt in Europa, zal het in gang gezet worden door een of ander akkefietje op de Balkan’.

Hij kreeg gelijk, maar dat neemt niet weg dat ‘de Balkan’ een zeer problematisch begrip is, in het Westen clichématig opgetuigd met negatieve, soms ronduit racistische associaties, zoals de zogenaamde ingebakken zelfdestructie van de hele regio, die in het leven zijn geroepen door reizigster Rebecca West in haar boek Black Lamb and Grey Falcon (1941).

Guido Snel kent de regio en de mensen, hun geschiedenis en literatuur als geen ander, reisde de afgelopen jaren naar Wenen, Boedapest, Zagreb, Sarajevo, Srebrenica, Subotica, Novi Sad, Belgrado en Istanbul en nam een andere, veel gelaagdere werkelijkheid waar.

Negen steden is een literair reisverhaal, een politiek-historisch essay en een bevlogen cultuurgeschiedenis ineen.

Guido Snel (1972) is schrijver, vertaler, en docent Europese literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onder andere romans, een verhalenbundel, en Naar Istanbul, een verkenning vol feit en fictie van de mooiste stad ter wereld.

Deze middag wordt mede mogelijk gemaakt door Schwob, een initiatief van het Nederlands Letterenfonds.

Info
Datum: zo 5 maart
Aanvang: 15:00 uur
Locatie: Kennemer Boekhandel (Kleverparkweg 3 te Haarlem)
Entree: €10
Aanmelden: info@kennemerboekhandel.nl / 023-5251944

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Advertentie -