Mensen met en zonder dementie zingen hoogtepunten Matthäus Passion

0
Ingezonden foto Participatiekoor.
Ingezonden foto Participatiekoor.

Op zondag 2 april vindt in de Adelbertuskerk te Haarlem alweer het vijfde concert plaats van het Participatiekoor. Onder leiding van dirigent Leenke de Lege zingen mensen met dementie en hun mantelzangers samen met het Holland Symfonie Orkest, dertig hoogtepunten uit de Matthäus Passion van J.S. Bach.

5 jaar Bach door mensen met dementie
Sinds de oprichting in 2018 van het eerste inclusieve koor voor mensen met dementie van Nederland brengt het Participatiekoor elk jaar rond Pasen een speciale uitvoering van Bachs Matthäus Passion. Wat begon als een experiment met vijftien zangers met dementie die graag nog klassieke koormuziek wilden blijven zingen, maar daarvoor nergens meer terecht konden, is uitgegroeid tot een vast gegeven. In de inmiddels vier Participatiekoren die Nederland rijk is hebben al meer dan driehonderd mensen met dementie weer mee kunnen zingen.

Talent bloeit dankzij de mantelzanger
Onder leiding van dirigent Leenke de Lege gaan ook dit jaar in Haarlem zangers met dementie de uitdaging aan om niet als patiënt, maar als evenwaardige zangers mee te doen. Hierbij worden zij ondersteund door mantelzangers. Ervaren koorzangers die mensen met dementie in een veilige omgeving helpen bij het verkennen en opnieuw vormgeven van hun muzikale talenten. En dat leidt tot indrukwekkende resultaten.

‘Ich will hier bei dir stehen’
Op zondagmiddag 2 april kunnen liefhebbers dit zelf ervaren, wanneer het Participatiekoor Haarlem samen met vier vocaal solisten en het Holland Symfonie Orkest hun Matthäus Passion uitvoeren. In Ich will hier bei dir stehen worden dertig hoogtepunten uit Bachs beroemde passie ten gehore gebracht. Het jubileumconcert is een ode aan de kracht van verbinding die dankzij de mantelzangers mogelijk wordt gemaakt. Een concert dat laat zien dat door het samen delen van de passie voor muziek een waardevolle bijdrage geleverd kan worden aan de maatschappelijke ondersteuning van mensen met dementie.

Ondersteun de passie!
Ich will hier bei dir stehen is een ontroerend concert voor iedereen die te maken heeft met dementie, of – net als honderdduizenden andere Nederlanders – liefhebber is van misschien wel de mooiste koormuziek die Bach ooit heeft geschreven,” zegt Erik Zwiers, oprichter en artistiek leider van het Participatiekoor.

Locatie: Adelbertuskerk, Rijksstraatweg 26, 2022 DA Haarlem, Nederland
Tijd: 15:00- 16:30 uur

Voor kaartjes en meer informatie kan men terecht op de website van het Participatiekoor.nl.

 

 

 

 

 

 

- Advertentie -

Geef een reactie