De Filistijnen op tegelwip toernee – Tegeltje eruit, plantje erin

Haarlem gaat op groen! Tegels eruit, planten erin

0

Het NK Tegelwippen is van start gegaan. Van 21 maart tot en met 31 oktober kunnen alle gemeenten in Nederland meestrijden om ‘de Gouden Tegel’. De gemeente die per inwoner de meeste tegels verruilt voor groen, wint. Natuurlijk doet Haarlem weer mee. Wip die tegels dus uit je (voor)tuin en help onze stad naar de overwinning!

In 2021 werden er in Haarlem ‘maar’ 4.794 tegels uit de grond gelicht en vervangen door bloemen of planten. Daarmee stond Haarlem op plaats 58 van de 81 gemeentes die hebben meegedaan. Dat kunnen we dit jaar beter, toch?

Waarom is tegelwippen belangrijk?
Als je de tegels uit je tuin haalt, komt er meer ruimte voor groen. Veel groen en minder tegels helpen jouw tuin én de stad koeler te houden. Zo geniet je tijdens de zomer van een koelere tuin. Ook loopt het regenwater beter weg en krijgt je tuin weer bezoek van vogels. Goed voor jou én voor de stad.

In Haarlem wordt al menig tegeltje gewipt. Maar zaterdag 15 april kunnen we tijdens het NK Tegelwippen laten zien wat we echt in huis hebben! Tussen 10.00 en 14.00 uur kunt u op een aantal plaatsen in de buurt tegels en zand inleveren. In ruil daarvoor mag u maximaal 3 plantjes kiezen uit het aanbod dat op het ruilpunt beschikbaar is. Onder het motto ‘tegels eruit, planten erin’ zetten vele vrijwilligers zich in om mee te doen aan het NK Tegelwippen.

Wat u moet weten
NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd tussen verschillende gemeenten met als doel meer ruimte te maken voor groen in de stad. Inwoners van Haarlem kunnen op zaterdag 15 april en 23 september op verschillende plaatsen in de stad tegels en zand omruilen voor planten. Alle tegels die op deze dag worden ingeleverd tellen mee voor gemeente Haarlem in het eindklassement van het NK Tegelwippen. Met deze Tegelwipactiedagen wil gemeente Haarlem inwoners helpen om hun eigen tuinen te vergroenen.

Het klimaat verandert snel. Ook in Haarlem merken we steeds meer van de gevolgen. We krijgen bijvoorbeeld steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Tegelijkertijd moeten wij ons voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte. Door slimme maatregelen te nemen kunnen we er samen voor zorgen dat de gevolgen voor bewoners beperkt blijven,” aldus de gemeente.

Een reportage van Foto Ad Schaap.

 

 

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: