Expositie Reprise#1 Lucas Hoeben

Martijn Lucas Smit en Karla Hoeben

0
Martijn Lucas Smit en Karla Hoeben.
Martijn Lucas Smit en Karla Hoeben.

Het samenwerkingsverband Lucas Hoeben (Karla Hoeben en Martijn Lucas Smit) ontwikkelde voor de tentoonstelling Reprise#1 een nieuwe reeks beelden van geglazuurd keramiek, een materiaal waarmee door hen niet eerder werd gewerkt. De werken zijn gebaseerd op de nabeelden van bestaande sculpturen en artefacten.

Het zijn veelal compacte verschijningen: koppen, bustes, dodenmaskers en vazen. De historische sculpturen waarop Lucas Hoeben deze nieuwe beelden baseert doorkruisen verschillende tijdvakken, geografische vindplaatsen en culturen. Bij de gevormde figuren wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten klei: fijnere of grovere kleisoorten in diverse kleuren. Het ene nabeeld krijgt een andere afwerking in toets, glazuur, kleur en glans dan het andere. Deze keuzes komen vrij intuïtief tot stand: welke herinnering komt bij een beeld op? Hoe leek de huid te voelen, de structuur, de kleur?

De reeks nieuwe beelden van keramiek kunnen aan de wand worden gehangen. Daarnaast kunnen zij als een soort zetstukken worden geplaatst in een grid van betonnen fundamenten. Zo kan, als in een tijdlijn in een kunstgeschiedenisboek, hun onderlinge verhouding een vorm krijgen: de een wat hoger dan de ander bijvoorbeeld. Of de een tussen twee andere ingeklemd. Het ene beeld lijkt voort te komen uit het andere.

Dat deze beelden van onderlinge positie kunnen veranderen, of dat beelden kunnen worden weggenomen of worden toegevoegd is hierbij van belang.

Een maal per week gedurende de tentoonstellingsperiode zal de opstelling in het grid worden gewijzigd. De (kunst)geschiedenis wordt nu eenmaal continu herschreven.

Info
6 mei – 27 mei 2023
Opening zaterdag 6 mei van 11.00 – 18.00 uur. Martijn Lucas Smit en Karla Hoeben zijn tijdens deze opening aanwezig.

Galerie KRUIS-WEG68
Kruisweg 68 – 2011 LE Haarlem
do-t/m zat. 11-18 uur en op afspraak

 

 

 

 

 

- Advertentie -