Begin juli zetten het Spaarne Gasthuis en Pré Wonen een belangrijke stap om een nieuw ziekenhuis en nieuwe sociale huurwoningen op het huidige ziekenhuisterrein in Haarlem Zuid te bouwen. In ruil voor de grond van de voormalige zusterflat krijgt Pré Wonen grond aan de zuidkant op het terrein. Daar bouwen zij 50 sociale huurwoningen met parkeerplaatsen. Op het huidige parkeerterrein voor medewerkers realiseert Spaarne Gasthuis in 2029 een nieuw ziekenhuis.

De afspraken legden het Spaarne Gasthuis en Pré Wonen in 2020 vast in een contract. Michelle van den Bosch, projectmanager nieuwbouw vertelt: “Het was vrij ingewikkeld om de verrekeningen rondom het parkeren en de ruil in goed evenwicht met elkaar te beoordelen. Het College Sanering Zorginstelling moest ook toestemming hiervoor geven. We zijn er goed uitgekomen en het Spaarne Gasthuis is nu eigenaar van de grond onder de oude zusterflat. Het ziekenhuis heeft vorig jaar een grondruil gedaan met de gemeente Haarlem. En heeft daardoor het volledige terrein dat nodig is voor de nieuwbouw.

Gasthuisbuurt, schakel tussen stad en Schalkwijk
Pré Wonen bouwt de 50 sociale huurwoningen op de hoek van de Kennedylaan en Europaweg. Nadat de tijdelijke parkeergarage voor medewerkers van het ziekenhuis is geplaatst, start Pré Wonen met de bouw van de woningen. In de komende jaren vindt er een grote verandering plaats in het hele terrein en transformeert het ziekenhuisterrein naar de Gasthuisbuurt. Wonen, werken, zorg en natuur komen hier samen. Deze nieuwe buurt speelt een belangrijke rol als schakel tussen het stadscentrum en de buurten in Schalkwijk.

Belangrijke rol en samenwerking
Op 6 juli ruilen Pré Wonen en Spaarne Gasthuis als symbool een ‘bouwhelm’ en een ‘stethoscoop’ uit. De ‘bouwhelm’ staat voor de nieuwbouw en het bouwen van nieuwe woonruimtes. En de ‘stethoscoop’ staat voor de zorg en het welzijn die het Spaarne Gasthuis biedt. Dennis Hooft benadrukt de waarde van deze samenwerking en zegt: “Met deze uitwisseling zien wij elkaars missie en belangrijke rol. Woningen voor sociale huurders en de gezondheidszorg zijn belangrijk voor onze samenleving. Zo werken we samen aan een “fijn thuis” voor de sociale huurder en aan een toekomstbestendig ziekenhuis.

 

 

 

 

 

 

 

- Advertentie -