Het algemeen bestuur (verenigde vergadering) van het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft besloten om een uitvoeringskrediet toe te kennen voor de renovatie van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Haarlem Waarderpolder. Deze installatie, de grootste en een van de oudste van Rijnland, verwerkt momenteel het afvalwater van circa 250.000 inwonersequivalenten (i.e.) uit meerdere gemeenten, terwijl het oorspronkelijk ontworpen is voor 224.000 i.e.
Hoogheemraad Jan de Vries: “Met deze toekenning van het budget wordt een belangrijke mijlpaal gemarkeerd, voor het volledige project is nu krediet verleend. Deze toekenning markeert de start van de uitvoeringsfase van de renovatie van AWZI Haarlem Waarderpolder.”
Vernieuwing en verduurzaming
Met deze financiering kan Rijnland de noodzakelijke vernieuwing en uitbreiding van de zuivering uitvoeren om de veiligheid en efficiëntie van AWZI Haarlem Waarderpolder te waarborgen en te voldoen aan de strenge lozingseisen. Uit de bespreking tijdens de verenigde vergadering blijkt dat het algemeen bestuur waardeert hoe het wordt meegenomen en geïnformeerd over dit omvangrijke project. Het bestuur heeft vervolgens unaniem besloten om het krediet toe te kennen. De eerste voorbereidende werkzaamheden worden dit jaar al uitgevoerd.
Hoogheemraad Harry Kortman: “Om de bouw te realiseren worden er naast het zuiveringsterrein nieuwe groenstroken aangelegd. Zo investeren we in een groen, ecologisch en biodivers leefgebied. Daarnaast wordt eind 2025 gestart met het verleggen van de leiding waarmee het afvalwater wordt aangevoerd.” Naar verwachting starten de overige bouwwerkzaamheden begin 2026. Het onderdeel van de zuivering dat ervoor zorgt dat wordt voldaan aan de strenge lozingseisen (de nabehandeling) is naar verwachting in 2028 gereed.
Strenge lozingseisen
AWZI Haarlem Waarderpolder loost het afvalwater op (kwetsbaar) boezemwater en heeft daarom strenge lozingseisen. Omdat de zuivering lange tijd niet voldeed aan de eisen geldt tot 1 januari 2029 een aangepaste ruimere norm in de lozingsvergunning. Deze overschrijding van de lozingseisen wordt enerzijds veroorzaakt door de complexe installatie en verouderde techniek. Anderzijds speelt ook de slechte staat van de gehele zuiveringsinstallatie een rol. Belangrijke delen van de oorspronkelijke zuivering zijn ruim 50 jaar oud, veroorzaken stijgende onderhoudskosten en vergen aanvullende maatregelen om de veiligheid te kunnen waarborgen.
