Nina Spijkers regisseert Pheadra’s Love van Sarah Kane bij Toneelschuur Producties

0

Op woensdag 20 mei 2015 gaat de theatervoorstelling Phaedra’s love, een productie van Toneelschuur Producties, in première in de Toneelschuur in Haarlem. De regie is van Nina Spijkers, sinds januari 2015 één van de vaste makers bij Toneelschuur Producties. Zij studeerde in 2014 af aan de regie opleiding van de Theaterschool in Amsterdam.

Phaedra’s love, een theatertekst van Sarah Kane (1971 – 1999), is de eerste voorstelling die Spijkers bij Toneelschuur Producties regisseert. De voorstelling wordt gespeeld door: Linde van den Heuvel, Bien De Moor, Sander Plukaard en Xander van Vledder. Phaedra’s love is tot en met 15 oktober 2015 te zien in verschillende Nederlandse theaters.

Over Phaedra’s Love
Koningin Phaedra is, tijdens de afwezigheid van haar man Theseus, hopeloos verliefd geworden op haar stiefzoon Hippolytus. Deze prins hangt de hele dag op de bank, kijkt tv, eet hamburgers en heeft af en toe seks met een vreemde. Van zijn stiefmoeder moet hij niks hebben. Phaedra blijft tevergeefs vragen om zijn liefde en dwingt het uiteindelijk met geweld af.

Over Nina Spijkers
Nina Spijkers is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. In 2014 studeerde zij succesvol af met de voorstelling Kwartet. “Een Kwartet om niet te missen.” (Theaterkrant.nl) “Nina Spijkers weet alle ballen in de lucht te houden.” (NRC) “Het lukt Spijkers om Müllers veelgespeelde Kwartet te veranderen en te verrijken.” (Volkskrant) Spijkers over Phaedra’s love: “Het stuk is een ode aan de liefde, de hoop en aan het leven. Bovendien ook nog eens ongelofelijk geestig.”

Sarah Kane (1971-1999)
Sarah Kane zette in 1995, op 24 jarige leeftijd, het hele Britse theaterestablishment op zijn kop met de première van Blasted, waarin het realistische drama volledig werd ondermijnd. Met Phaedra’s Love (1996) en Cleansed (1998) gaat ze verder met de zoektocht naar samensmelting van vorm en inhoud. Terugkerende thema’s in haar werk zijn seksualiteit, de zoektocht naar liefde, incest, identiteit en geweld. Haar reputatie niettegenstaande ging het Kane overigens niet om het shockeffect op de toeschouwer zelf. Ze doorbrak taboes op onderwerpen als incest en zelfmoord om deze bespreekbaar te maken omdat ze ervan overtuigd was, dat indien iets niet in kunst gerepresenteerd mocht worden, het ook geen onderwerp van (maatschappelijke) debat kon zijn. Met Crave (1998)krijgt Kane eindelijk de erkenning van de critici en de waardering van het grotere publiek. 4.48 Psychosis is haar laatste tekst en werd geschreven in het jaar voorafgaand aan haar zelfmoord. Van deze tekst heeft ze zelf nooit een opvoering gezien.

Credits
Tekst: Sarah Kane
Vertaling: Oscar van Woensel
Regie: Nina Spijkers
Met: Linde van den Heuvel, Bien De Moor, Sander Plukaard, Xander van Vledder
Dramaturgie: Martine Manten
Scenografie & kostuums: Ruben Wijnstok
Licht: Tim van ’t Hof
Techniek, productie & publiciteit: Toneelschuur Producties

Meer informatie: www.toneelschuurproducties.nl.