‘Is Getekend’ in De Vishal

0

‘Is getekend,” is de titel van een tentoonstelling die van 18 april t/m 31 mei 2015 gehouden wordt in de Vishal aan de Grote Markt in Haarlem. Deze expositie is gewijd aan de tekening in al zijn uiteenlopende verschijningsvormen, van figuratief verhalend tot en met zijn meest conceptuele vorm.

Initiatiefnemers van deze tentoonstelling zijn drie Haarlemse tekenaars, Johan Breuker, Hans van Eck en Jaap Ploos van Amstel. Op grond van hun persoonlijke voorkeuren en van beelden die zich in hun herinnering hebben vast gezet nodigden zij de tekenaars Stephan van den Burg, Carlijn Mens en Marcel Reijerman uit en de lineair werkende beeldhouwer Auke de Vries.

De bijdrage van de verschillende deelnemers aan deze tentoonstelling kan als volgt worden omschreven:

Johan Breuker (Amsterdam, 1942)
De passie voor landschappen en tuinen is de rode draad door zijn werk. In zijn beelden gaat het hem om de werking van lichtval, die momenten van zuiverheid, stilte en ongrijpbaar verlangen oproept. Zijn liefde voor het tekenen is altijd het fundament geweest van zijn werk, omdat hij bij uitstek in dit medium zich op een directe en vanzelfsprekende manier kan uitdrukken in een persoonlijk handschrift.

Stephan van den Burg (Assen, 1974)
zoekt in zijn werk naar nieuwe manieren om tot een tekening te komen. Door het gebruik van nieuwe technieken en materialen, die buiten het traditionele tekenidioom liggen, ontstaan werken die de grens van de tekening opzoeken. Elke tekening van Stephan van den Burg is onderdeel van een van een groeiende collectie, die steeds in wisselende combinaties en installaties worden getoond. Daarbij speelt ook de status van de tekening een belangrijke rol: door te spelen met origineel en kopie, door delen van tekeningen te hertekenen of te bewerken, geeft hij aan dat een tekening nooit af is, maar altijd in beweging.

Hans van Eck (Haarlem, 1941)
In een zomers Tsjechië, het schetsboekje in de hand, in een land met nog een vergeten en rafelige natuur: rotsen. eindeloos zingende bossen, diepe dalen en meren. De juiste combinatie voor een schetsboek vol impressies van de overweldigende natuur. In het winters Haarlem is dat schetsboekje mijn bron van inspiratie. De schetsen worden groot en in de tekeningen ontstaat er een samensmelting van fantasie en werkelijkheid. Het materiaal is : papier / houtskool / potlood en een gummetje.
Meer heb je echt niet nodig. En tekenen maar.

Carlijn Mens: (1972)
werkt voornamelijk met houtskool op papier aan haar fascinerende tekeningen en studies van donker en licht, waarin zij plekken wil vastleggen die door lichtinval voortdurend aan verandering onderhevig zijn.

Jaap Ploos van Amstel (Bussum, 1926)
Jaap Ploos van Amstel belicht in de getoonde tekeningen in gemengde techniek enkele specifieke thema’s, onder andere de fossielenzaal van Teylers Museum, de klimmuur, en de Hallen van Parijs. Bij dit laatste onderwerp verschijnt met deze tentoonstelling een speciale genummerde en gesigneerde uitgave in kleine oplage.

Marcel Reijerman: (Arnhem, 1958)
maakt tekeningen die veelgelaagde verhalen vertellen. Alledaagse beelden die zonder enige hiërarchie tot een totaalvoorstelling worden gecomponeerd. Vergelijk het met een zijaanzicht van een aquarium, waar in elke uithoek iets gebeurt en waar je ogen tekortkomt om alles te kunnen volgen.

Auke de Vries: (Bergum, 1937)
denkt als beeldhouwer vanuit de lijn. De lijn geldt niet als het exclusieve voorrecht van de tekenaar, maar zij speelt ook een grote rol in het werk van beeldhouwers en Auke de Vries is daarvan een lichtend voorbeeld. Zijn beelden zijn tekeningen die letterlijk de ruimte ingroeien.

Preview op vrijdag 17 april om 16.00 uur. De tentoonstelling wordt geopend op zondag 19 april om 16.30 uur door Alex de Vries, auteur en adviseur voor kunst en cultuur.

- Advertentie -
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)