Performance en artist talk van Erkka Nissinen in De Hallen Extra

0

De Hallen Haarlem organiseert op donderdag 7 mei een artist talk van de Finse kunstenaar Erkka Nissinen. De avond begint met een live performance van Nissinen in zijn nieuwe installatie God or terror or retro dog, die hij op uitnodiging van het museum creëerde. Na een korte pauze zal Nissinen zijn werk toelichten in een Q&A met conservator Xander Karskens, waarbij er ook ruimte is voor vragen uit het publiek. Na afloop is het mogelijk de lopende tentoonstellingen te bezoeken.

De tentoonstelling God or terror or retro dog in De Hallen Haarlem is de eerste museale solotentoonstelling van het spraakmakend jong talent Erkka Nissinen (1975, Helsinki). Hij is een van de origineelste stemmen in de hedendaagse beeldende (video)kunst. In zijn werk koppelt hij droogkomische humor en naïeve muzikaliteit aan grote filosofische thema’s. Nissinens videowerk is in visueel opzicht verbluffend vindingrijk: zijn losse do-it-yourself-acteermethode combineert hij met de glanzende beeldtaal van HD video en computeranimatie tot een excentrieke en onnavolgbare mix.

De expositie ontving lovende reacties van de pers, waaronder de Volkskrant: “De tentoonstelling brengt op compacte wijze een van de toonaangevende videokunstenaars van nu naar voren. (…) Erkka Nissinen is misschien wel het onwaarschijnlijkste succesnummer van het nieuwe absurdisme.” En in het NRC: “Nissinen past uitstekend in de traditie van Bertold Brecht en Monty Python”.

Nieuw werk: God or terror or retro dog
Speciaal voor zijn tentoonstelling in De Hallen Haarlem heeft Nissinen een nieuwe, site-specifieke licht- en geluidsinstallatie gecreëerd. Op uitnodiging van het museum gaat Nissinen een eigenzinnig gesprek aan met een voor het publiek grotendeels onbekend deel van de collectie moderne kunst van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. Schilderijen en sculpturen die hij uit het depot opdiepte, combineert hij tot een verhalende installatie, waarin de kunst nieuw leven wordt ingeblazen. Tijdens De Hallen Extra geeft Nissinen een live performance waarbij hij de kunstwerken op een absurdistische wijze tot leven wekt.

Naast dit nieuwe werk toont God or terror or retro dog een select overzicht van Nissinens recente videowerk.

Info
De Hallen Extra
Wanneer: 7 mei
Inloop: vanaf 19.30 uur
Performance, artist talk en Q&A: aanvang 20:00 uur
Het museum sluit om 22.00 uur
Toegang: gratis
Reserveren: reserveringen@dehallen.nl
Locatie: De Hallen Haarlem, Grote Markt 16, Haarlem

- Advertentie -