Bijzondere en feestelijke onthulling van “Linea Recta” in de Vishal

0

Eric de Nie heeft na zijn expositie voor VIP (De Vishal op Locatie in de Philharmonie, een samenwerkingsproject 
tussen de Haarlemse Kunstenaarsvereniging De Vishal en Philharmonie Haarlem) in november 2014 zijn monumentale 4 meter brede schilderij ‘Linea Recta’ geschonken aan de Philharmonie Haarlem.

Het schilderij heeft inmiddels een prachtige permanente plaats gekregen in de bovenfoyer en straalt vanaf zijn nieuwe plek de bezoeker tegemoet. Dat willen we graag vieren met elkaar! De feestelijke onthulling door Jaap Lampe in bijzijn van de kunstenaar vindt plaats op zondagmiddag 28 juni om 14.45 uur in de bovenfoyer. U bent hier allen van harte voor uitgenodigd! (Toegang is gratis).

Nog meer feest: Concert in de grote zaal. Na de onthulling wordt In de Grote zaal de Misa Criolla uitgevoerd door Música Temprana, in het kader van De Koorbiënnale. Om 17.00 uur zal de muziek worden voortgezet in de foyer, alwaar goede wijn en tapas zullen worden geserveerd. Toegangsprijs (€. 28,00) is inclusief tapas, twee glazen wijn en garderobe. Ter gelegenheid van deze bijzondere onthulling kunnen de leden en vrienden van de Vishal met een speciale code met korting naar dit concert. Uw kaartjes reserveert u bij www.theater-haarlem.nl.

Misa Criolla, de echo uit de barok door Música Temprana. De Misa Criolla – wie kent ‘m niet? De Argentijnse componist Ariel Ramírez componeerde deze mis ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust en oogstte er bij de eerste opvoering in 1964 meteen een doorslaand succes mee. Opmerkelijk aan de Misa Criolla is het onmiskenbaar barokke karakter van de muziek, erfenis van het Spaans-Portugese koloniale verleden dat zo’n sterke stempel heeft gedrukt op de Creoolse muziek van Latijns -Amerika.

Het in Nederland gestationeerde gezelschap Música Temprana, grotendeels bestaand uit Latijns-Amerikaanse vocalisten en instrumentalisten, staat bekend om haar unieke en aanstekelijke uitvoeringen van onbekend Latijns-Amerikaans barokrepertoire. Ensembleleider Adrián Rodríguez Van der Spoel heeft er zijn levenswerk van gemaakt om deze muziek, opgetekend door jezuïeten of mondeling doorgegeven in oude missionarissenposten, op authentieke wijze uit te voeren. Música Temprana brengt hier de Misa Criolla samen met oudere Latijns-Amerikaans composities en laat daarmee op overtuigende wijze horen hoe Ramírez zijn volkse mis schreef vanuit een springlevende baroktraditie.