Programma Pletterij november 2015

0

Het programma van de Pletterij voor november 2015 ziet er als volgt uit:

DI 03 NOV 20.00 UUR CINEMA CLUB: TO BE OR NOT TO BE (Ernst Lubitsch, 1942)
‘Klassieker’, presentatie Simon Turner.
Duitsland valt Polen binnen. De leden van een toneelgezelschap doen zich voor als Duitse soldaten om het Poolse verzet te redden. Deze zwarte, zeer humane komedie spot met het nazisme, maar ook met acteurs ‘die altijd acteur blijven, hoe gevaarlijk de situatie ook is’. Deze beeldschoon geregisseerde film verspilt geen moment en is voortdurend onvoorspelbaar.
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50 (inclusief lidmaatschap filmclub).

WO 04 NOV 20.00 UUR PROMOVENDI PODIUM: SASJA SCHEPERS OVER KLIK I.S.M. SPUI 25
Promovendi Podium is een wetenschapsserie waarin promovendi (aankomend, vers of gearriveerd) hun onderzoek toelichten. Een co-referent levert commentaar.
Vanavond de psycholoog onderzoeker Sasja Schepers. In het Emma Kinderziekenhuis houdt zij zich bezig met het verbeteren van de zorg voor het zieke kind en familieleden. Centraal staat het KLIK (Kwaliteit van Leven In Kaart) programma waarmee kinderen met een chronische ziekte of kanker gemonitord en systematisch besproken kunnen worden.
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50

DO 05 NOV 20.00 UUR LETTERIJ
Een literair programma i.s.m. onder meer de Haarlemse uitgeverij In de Knipscheer.
Schrijvers worden geïnterviewd en lezen voor uit eigen werk.
Voor actuele informatie zie pletterij.nl.
Toegang € 5,00 / tot 25 jaar € 3,00

DI 10 NOV 20.00 UUR CINEMA CLUB: GILDA (Charles Vidor, 1946)
‘Film noir’, presentatie Simon Turner.
‘Gilda’ is een klassieker van de film noir. Hij gaat over Johnny (Glenn Ford), een tweederangs gokker die van de straat wordt geplukt en een belangrijke rol krijgt in de nachtclub van zijn redder. Rita Hayworth spat van het doek als Gilda, de nieuwe vrouw van de baas. Maar er is nog veel meer: sprankelend acteerwerk, een fantastische sfeer en cameravoering, en volop scherpe dialogen!
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50 (inclusief lidmaatschap filmclub).

WO 11 NOV 20.00 UUR JONGERENDEBAT: LIEFDE
Debat o.l.v. Thijs Launspach
Een serie gesprekken met, voor en door twintigers en jongeren in Haarlem. Met interessante sprekers, muzikanten én genoeg gelegenheid om nieuwe contacten op te doen. De debatten worden georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin, Generation Why en Haarlemse jongerenwerkers. Vanavond is het onderwerp ‘liefde’.
Als we de media moeten geloven leven we in een wereld waarbij op elk ogenblik je prins of prinses op het witte paard kan komen binnenrijden. Deze lover moet dan natuurlijk wel aan al je wensen voldoen. Maar in werkelijkheid is het niet zo simpel – daten of een relatie is hard werken. Hoe zit het eigenlijk met onze generatie en liefde?
Vanavond komen thema’s rond twintigers en liefde voorbij, in vier interviews: met onderzoeker en coach Kya Davoudi, ervaringsdeskundigen met daten en met (lange) relaties, én docent seksuologie Mark Spiering. De presentatie is in handen van psycholoog Thijs Launspach van GenerationWhy. Daarnaast is er muziek, én kun je je vragen stellen aan de experts. En in de pauze kun je speeddaten!
Voor actuele informatie zie pletterij.nl.
Toegang: gratis.

DO 12 NOV 18.00 UUR VEGAN CHALLENGE PARTY V
Genieten van plantaardig eten & een (cultureel) evenement. Kom meer te weten over de veganistische leefstijl. Ontdek hoe lekker én gemakkelijk plantaardig eten is.
Van 18.30 tot 19.30 uur kun je genieten van een compleet veganistisch menu voor slechts € 7,50. Aansluitend programma.
Voor actuele informatie zie pletterij.nl.
Toegang: vrijwillige bijdrage.

ZO 15 NOV 16.00 UUR MUSICA GLOBALISTA: CLUB JAZZ-X I.S.M. LIONS CLUB VELSEN
Lions Club Velsen biedt jonge talentvolle jazzmusici een podium.
Na afloop kun je gezellig napraten met de muzikanten.
Voor actuele informatie zie pletterij.nl / Facebook / Twitter.
Van 18.30 – 19.30 uur Club jazz-X Eetcafé: vegetarisch 3-gangenmenu.
Toegang € 10,00 / tot 25 jaar € 7,50
Club jazz-X Eetcafé € 7,50

DI 17 NOV 20.00 UUR CINEMA CLUB: WINCHESTER 73 (Anthony Mann, 1950)
‘Western noir’, presentatie Simon Turner.
‘Winchester 73’ is een western met een spanning die aan de film noir doet denken. Het intense acteerwerk van James Stewart kwam voor velen als een verrassing. Het grote publiek wist niet dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog kolonel bij de luchtmacht was geweest, met duizend man onder zijn bevel. Deze fraai in de open lucht gefotografeerde film noir volgt een hypermodern geweer dat steeds van eigenaar wisselt.
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50 (inclusief lidmaatschap filmclub).

WO 18 NOV 20.00 UUR DEBATCAFÉ
Debat o.l.v. Erwino Ouwerkerk en Annemieke Windt. Een maandelijks gevarieerd programma met veel nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat.
Voor actuele informatie zie pletterij.nl.
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50

DO 19 NOV 20.30 UUR MUSICA GLOBALISTA : PLETTERIJ IMPRO SESSIES I.S.M. PHILHARMONIE HAARLEM
Met een minimum aan afspraken vooraf het podium betreden, elkaar muzikaal aftasten en uitdagen. Dat is muziek maken op het scherpst van de snede! Iedere avond wordt gecureerd door een gastmusicus. Deze nodigt musici uit, bedenkt het concept van de avond en is de gastheer/-vrouw.
M.m.v. Haarlemse Popscene.
Voor actuele informatie zie pletterij.nl.
Toegang: vrijwillige bijdrage.

DI 24 NOV 20.00 UUR CINEMA CLUB: THE TALES OF HOFFMANN (Michael Powell / Emeric Pressburger, 1952)
‘Opera en dans als zuivere cinema’, presentatie Simon Turner.
Een ballet van een kwartier was de kern van hun film ‘The Red Shoes’. ‘The Tales of Hoffmann’ vormt in zijn geheel zo’n artistiek hoogtepunt – een volslagen filmische benadering van opera en dans. Er wordt gebruik gemaakt van alle denkbare cameratechnieken en special effects, stuk voor stuk bekend sinds de stomme film maar daarna – tot deze film – in onbruik geraakt.
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50 (inclusief lidmaatschap filmclub).

WO 25 NOV 20.00 UUR DEBAT: TEGENLICHT MEET UP HAARLEM – ‘EINDE VAN BEZIT’
De wekelijkse Tegenlicht uitzendingen van de VPRO lokken discussie uit en roepen reacties op. De Pletterij organiseert naar aanleiding van deze uitzendingen maandelijks een bijeenkomst. Hiervoor kiezen we één van de uitzendingen van die maand. We tonen fragmenten, praten hierover met gasten en gebruiken dit als startpunt voor de discussie met de bezoekers.
Vanavond staat in het teken van de uitzending van zondag 8 november – Einde van bezit:
Onder het motto ‘Don’t Own, Enjoy’ gaan we op zoek naar het einde van het productiemodel waarin mensen werken om dingen te kunnen kopen. En waar we met een razende vaart het einde van de aanwezige grondstoffen in zicht zien komen en onze afvalbergen zien groeien. We staan op de grens van een wezenlijke gedragsverandering. We willen steeds minder bezitten, we willen gebruiken en we willen ervan genieten. Wat betekent dat voor hoe producten gemaakt worden, voor de status die we aan bezit ontlenen, voor innovatie en voor economische groei?
Voor actuele informatie zie pletterij.nl.
Toegang: gratis.

DO 26 NOVEMBER 20.30 UUR MUSICA GLOBALISTA: BITE THE GNATZE I.S.M. PHILHARMONIE HAARLEM
Bite the Gnatze bestaat uit 6 musici die allen geworteld zijn in de jazz- en impro-scene van Amsterdam en vormt al jaren een van de meest eigenzinnige groepen in Nederland. In de composities zijn echo’s te horen van Monk en Mingus tot Darius Milhaud en Charles Ives.
Joost Buis (trombone, lapsteel), Michel Duijves (klarinet, basklarinet, whistle), Paul Pallesen (banjo, gitaar), Frank van Bommel (piano, vibrafoon), Allan Purves (percussie), Meinrad Kneer (contrabas).
Toegang € 10,00 / tot 25 jaar € 7,00

ZA 28 NOV 20.00 UUR MUSICA GLOBALISTA : GRENSVERKENNINGEN I.S.M. PHILHARMONIE HAARLEM
Een minifestival met acts uit de uithoeken van het muzikale spectrum. Korte optredens met o.m. hedendaagse gecomponeerde muziek, impro-jazz, avant-garde pop en wereldmuziek. Vanwege het afwisselende programma en korte setjes is dit festival de perfecte plek om avant-garde te ontdekken.
Samenstelling: Joost Verhagen en Arno Duivestein.
Voor actuele informatie zie pletterij.nl.
Toegang € 10,00 / tot 25 jaar € 7,00

Info
Pletterij, Lange Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.