Tegenlicht Meet Up Haarlem: ‘Het einde van bezit’

0

Iedereen kent de volgende conversatie: ‘mijn koelkast is kapot, volgens mij hebben ze die dingen expres zo gemaakt zodat ik snel weer een nieuwe moet kopen’. ’Klopt, maar verander dat maar eens’. En dat is precies waar het in deze Tegenlicht Meet Up Haarlem over gaat: over hoe het anders kan.

De wekelijkse Tegenlicht uitzendingen van de VPRO lokken discussie uit en roepen reacties op. De Pletterij organiseert naar aanleiding van deze uitzendingen maandelijks een bijeenkomst. Hiervoor kiezen we één van de uitzendingen van die maand. Op 25 november hebben we het over ‘Het einde van bezit’. Thomas Rau, architect van beroep, heeft een nieuw economisch systeem ontworpen. Een systeem waarin de consument spullen gebruikt, zonder persé eigenaar te worden van die spullen.

De avond begint met een verkorte versie van de Tegenlicht documentaire ‘Het einde van bezit’. Dan komen verschillende gasten aan woord die laten zien hoe zij dit concept al toepassen. Juan Nibbelink is interieurontwerper , met zijn Nu-Besign geeft hij een nieuw teken van leven. Erik de Keulenaar van De Nieuwe Akker maakt het mogelijk dat mensen hun eigen oogstaandeel kopen, in plaats van de grond. Bij Henrij Mentink van Wheels for All koop je geen auto maar kilometers en Arjan Bosch laat met zijn project “Van Onbepaalde Waarde” zien dat de wereld veranderbaar is via kunst. Ook is er een vertegenwoordiger van de retailorganisatie G&O.

Hoewel ook over de filosofische aspecten van Thomas Raus plan gesproken kunnen worden, kiezen we vanavond voor de meer praktische uitwerking. Wat is praktisch gezien nog meer mogelijk in Haarlem? Heb je ideeën? En ook over hoe deze uit te voeren? Dan ben je vanavond zeker op je plaats!

Info
Woensdag 25 november in de Pletterij
De toegang is gratis en de aanvang 20.00 uur. Pletterij, Lange Herenvest 122.

- Advertentie -