Het Vijfde Seizoen wint Elisabeth van Thüringenprijs

0

Gedeelde plaats voor Binnenzee en Jozef Gezondheidscentrum

Kunstenaarsresidentie Het Vijfde Seizoen, op het terrein van Altrecht in Den Dolder, heeft de Elisabeth van Thüringenprijs 2015 gewonnen. Zij kregen een oeuvreprijs. Gedeeld tweede werden de projecten Binnenzee van Spaarnepoort Hoofddorp en Jozef Gezondheidscentrum van het Deventer Ziekenhuis. In totaal werd een prijzengeld van 50.000 euro aan deze inspirerende kunstprojecten in de zorg uitgekeerd.

De Elisabeth van Thüringenprijs staat exclusief in het teken staat van kunst in de zorg. “Kunst die het welbevinden van patiënten, medewerkers en bezoekers stimuleert. Een inspiratie voor de omgeving,” aldus Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum|De Hallen Haarlem en juryvoorzitter van de prijs. Zij reikte samen met André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, de prijs uit.

“Bij alle drie de projecten is er sprake van een prachtige voorbeeldfunctie, een uitstekende samenwerking tussen opdrachtgever en uitvoerder(s) en een hoge mate van betrokkenheid van patiënten en medewerkers. Op hun eigen wijze zijn ze alle drie inspirerend voor anderen. Daarom heeft de jury besloten om de prijs niet aan slechts één winnaar toe te kennen, maar juist om alle drie de projecten te belonen.”

Het prijzengeld wordt uitgekeerd aan opdrachtgever en kunstenaars gezamenlijk. Het fonds wil hiermee bevorderen dat zorginstellingen investeren in kunst. Bij deze eerste prijs werd de prijs uitgeloofd aan bestaande praktijken om de toon te zetten. In 2018 wordt de Elisabeth van Thüringenprijs uitgereikt aan een nog te realiseren kunstwerk.

Meer informatie over de prijsuitreiking, de genomineerden en het juryrapport vindt u op www.elisabethvanthuringenprijs.nl.

- Advertentie -