1318 vuurwerkklachten uit Haarlem

0

In twee weken tijd zijn vanuit Haarlem 1318 klachten over vuurwerk binnengekomen op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dat is 437 meer vergeleken met vorig jaar toen er 881 klachten uit Haarlem kwamen en 300 meer dan de tot nu toe uitschieter: jaarwisseling 13/14.

Opmerkelijk veel klachten kwamen uit Haarlem Noord, gevolgd door Haarlem Oost. Uit het hele land kwamen er in totaal 89 874 meldingen binnen. Dat is 18.292 meer dan een jaar geleden en 251 meer dan tot nu toe uitschieter: jaarwisseling 13/14.

Het aantal klachten op oudejaarsdag is relatief laag ten opzichte van 2 jaar geleden (toen er nog overdag mocht worden afgestoken). Het aantal klachten uit de vuurwerkvrije zones is relatief laag is. Die maatregelen lijken dus effectief.

In Haarlem gaan veel klachten, 80%, over vuurwerkbommen met harde knallen, waarbij geregeld een opmerking gemaakt wordt over angstige mensen, kinderen en dieren, terwijl 11% van de klachten specifiek gaat over gevaarlijke of stressvolle situaties voor dieren.

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties. Ze brengen met het meldpunt de aard en omvang van het vuurwerkprobleem in kaart. Het meldpunt is gesloten. Daarna wordt over de meldingen een rapport gemaakt dat eind januari wordt aangeboden aan de Tweede Kamer en 30 burgemeesters.

Het liefst zou GroenLinks zien dat vuurwerk alleen door professionals wordt afgestoken en niet door particulieren. Daarbij krijgt de partij steun van 100 maatschappelijke organisaties die zich eind vorig jaar in een manifest uitspraken voor een verbod op consumentenvuurwerk. Dat zou niet alleen veel overlast en vuurwerkslachtoffers schelen, maar ook vervuiling van bodem en grondwater kunnen voorkomen.

- Advertentie -