Hoofdrol voor Stefan de Walle als uitgerangeerde anchorman in theatervoorstelling De Zender

0

Toneelschuur Producties en het Nationale Toneel slaan handen ineen voor theatervoorstelling over televisiewereld

Op donderdag 7 april gaat de theatervoorstelling De Zender in première in de Toneelschuur in Haarlem. De Zender is een coproductie van Toneelschuur Producties en het Nationale Toneel. De voorstelling gaat over een nieuwslezer, gespeeld door Stefan de Walle, die vanwege tegenvallende kijkcijfers ontslagen dreigt te worden. Als hij live op televisie zijn zelfmoord aankondigt, schieten de kijkcijfers omhoog.

Naast Stefan de Walle zijn er belangrijke rollen voor o.a. Jaap Spijkers, Hannah Hoekstra, Jochum ten Haaf, Rick Paul van Mulligen en Mingus Dagelet. De Zender is van zaterdag 2 tot en met zaterdag 9 april te zien in de Toneelschuur, daarna is de voorstelling te zien in verschillende theaters in Nederland. De tournee wordt op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei afgesloten in de Toneelschuur.

synopsis De Zender
Een bekende nieuwslezer wordt ontslagen wegens dalende kijkcijfers. Als hij vervolgens live op tv zijn zelfmoord aankondigt, schieten de kijkcijfers omhoog. Reden voor de zender om hem een nieuw format aan te bieden: hij mag elke avond zijn waarheid spuien. Het hele volk omarmt zijn leus: “Ik ben kwaad en ik pik het niet langer.” De show wordt een kijkcijferhit, het hele volk omarmt hem.

Maar als zijn waarheid iets te waar wordt, als hij de kijkers en hun kuddegedrag gaat uitfoeteren, daalt zijn populariteit weer net zo snel. De mediabonzen bedenken een nieuwe kijkcijferknaller om hem de mond te snoeren. In een explosieve ontknoping wijkt alle moraal angstaanjagend gemakkelijk voor het belang van de televisiezender.

regisseur Joost van Hezik over De Zender
‘De Zender’ speelt zich af in het Amerika van de jaren ’70. De oorlog in Vietnam is verloren en Watergate heeft het vertrouwen in de politiek stevig aangetast. Steeds meer noodlijdende nieuwszenders worden opgekocht door investeerders. Een erg herkenbaar verhaal anno nu. De Zender laat zien hoe deze commerciële belangen aanvankelijk botsen met de journalistieke mores, totdat blijkt dat de roep om een revolutie een winstgevend format is.

Joost van Hezik is sinds 2011 één van de vaste regisseurs bij Toneelschuur Producties. ‘De Zender’ is het laatste deel van zijn vierluik over de revolutie. Het eerste deel was ‘Dantons Dood’ (2013), het tweede ‘Osama the Hero’ (2014) en het derde ‘Jeanne’ (2015). Van Hezik is ook co-artistiek leider en regisseur bij Circus Treurdier, waar hij o.a. ‘Kerst met Kaak’, ‘Spektakel X’ en ‘De Zwarte Doos’ maakte. Voor televisie regisseerde hij TreurTeeVee bij 3LAB dat afgelopen zomer door de VPRO op NPO 3 werd uitgezonden.

credits
regie: Joost Van Hezik met: Stefan de Walle, Hannah Hoekstra, Jaap Spijkers, Rick Paul van Mulligen, Jochum ten Haaf, Laurien van Rijswijk, Mingus Dagelet
dramaturgie: Remco van Rijn decor: Janne Sterke, kostuums: Rebekka Wörmann licht: Yuri Schreuders

Meer informatie op Toneelschuur Haarlem en Toneelschuur Producties.