Theatervoorstelling Een coming of age voor bejaarden in première in Haarlem

0

Na het succes van BERG&BOS met Drive-in (genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakerprijs 2014) is er nu Een coming of age voor bejaarden, een voorstelling met o.a. Paul R. Kooij en Joke Tjalsma.

Twee onbekenden ontmoeten elkaar bij een bankje aan de rand van een bos. Ze raken in gesprek. Eerst beleefd en oppervlakkig, geheel volgens de wetten van de sociale etiquette. Maar naarmate hun gesprek vordert, blijken de twee veel met elkaar te delen. Veel lief. Maar ook veel leed. Verlies. En rouw. Het gesprek wordt steeds intiemer en de twee komen dichter en dichter bij elkaar. Té dicht voor de gemiddelde zondagmiddag, althans dat vindt de vrouw. Ze probeert de man op afstand te houden, maar dan komt ze er ineens achter dat ze hem veel beter lijkt te kennen dan ze ooit had vermoed.

Een coming of age voor bejaarden is ontstaan om zeer persoonlijke redenen. Zowel Maurits van den Berg als Rik van den Bos verloren afgelopen jaar allebei een ouder. Van zeer dichtbij zagen zij hoe het leven totaal anders liep dan gepland. Hoe hun ouders, die samen zorgvuldig een leven opgebouwd hadden, dat levenswerk onder hun ogen genadeloos af zagen brokkelen en ineen zagen storten. “Wij willen een voorstelling maken over dit proces. Het verlies. Het loslaten. Het nog even genieten van alle mooie dingen die je samen heb beleefd, totdat uiteindelijk alles een herinnering wordt.

Een coming of age voor bejaarden is buiten het drama van verlies, vooral ook een ode aan hun ouders en bovendien een loflied op de liefde. *woensdag 10 februari vindt er aansluitend op de voorstelling een nagesprek plaats met de acteurs en makers. Tijdens dit gesprek zal worden ingegaan op de persoonlijke achtergronden van de theatermakers waar vanuit de voorstelling gemaakt is. Hoe verwerk je verhalen over liefde, verlies, rouw en mantelzorg in een voorstelling?

BERG&BOS bestaat uit acteur Maurits van den Berg (o.a. Beumer & Drost en Oostpool) en schrijver Rik van den Bos (Leger en Van Waveren bij het RO Theater, Mijn Ede met Marcel Hensema bij het NNT). Eens per jaar bundelen zij hun krachten, delen ze hun ervaringen en maken ze theater.

Voor Een coming of age… werken zij samen met acteurs Paul R. Kooij (o.a. Anne, RO Theater en Ja zuster, nee zuster), Joke Tjalsma (o.a. theatergroep Carver en de films Iep! en Aanmodderfakker) en de jonge actrice Yara Alink. Een Coming of age voor bejaarden is net als Drive-in een voorstelling waarbij videodesign, een veelzijdig decor en een inventief gebruik van muziek een belangrijke rol spelen. Deze muziek is van de hand van Jan Groenteman (schreef nummers voor o.a. Paul de Leeuw en Glennis Grace)en Keez Groenteman( o.a. Lola Kite en Jacco Gardner). De voorstelling wordt geregisseerd door Eva Line de Boer, winnares van de ITs Ton Lutz Award 2014 voor de beste regie met haar voorstelling Euphoria.

BERG&BOS maakte eerder drie succesvolle locatieprojecten op o.a. Oerol: Het Jaar van de Schlager, In Limbo en Een geschenk uit de hemel. Hierna volgde Drive-in, een voorstelling die gemaakt werd als lunchvoorstelling bij Theater Bellevue en vervolgens door het land op tournee ging. Het werk van BERG&BOS laat zich omschrijven als herkenbaar, toegankelijk, intelligent, liefdevol, menselijk en muzikaal teksttheater. NRC over de vorige voorstelling Drive-in: “Razend knap”****

Credits
Concept: Maurits van den Berg & Rik van den Bos
Tekst: Rik van den Bos
Regie: Eva Line de Boer
Met : Paul R. Kooij, Joke Tjalsma, Yara Alink en Maurits van den Berg
Muziek: Jan Groenteman en Keez Groenteman
Video: Julian van Buul
Scenografie: Marieke van Veen

Info
Van woensdag 10 t/m zaterdag 13 februari
Toneelschuur Haarlem