Haarlemse debuteert met indrukwekkend kinderboek over leven met een hersentumor

0

Bij de Haarlemse Tonja Elbers (26) werd, toen ze acht was, een hersentumor geconstateerd. Niet voor softies! is Tonja’s gefictionaliseerde autobiografische kinderboekendebuut, gebaseerd op de ervaringen uit haar jeugd. De feestelijke boekpresentatie vindt zaterdag 19 maart om 15.00 uur plaats bij Boekhandel H. de Vries.

Toen Tonja acht jaar was, werd er bij haar een hersentumor geconstateerd. Omdat deze om haar hersenstam zit, kan de tumor niet verwijderd worden. Maar ondanks alles is Tonja van plan om heel oud te worden en vooral heel gelukkig. En daarmee is ze, zoals ze zelf zegt, goed op weg, want ze heeft al ‘het leukste vriendje van de wereld’ en nu komt ook haar eerste boek eraan. Tonja: “Het is niet mijn eigen verhaal. O nee, dat zou veel te saai zijn. Nee, dit is de Disney-versie van mijn verhaal, met elementen uit mijn leven. In het echt is het leven met een hersentumor veel saaier, frustrerender, eenzamer, onzekerder, viezer, lelijker en een never-ending story.

Niet voor softies!
Het eerste exemplaar van Niet voor softies! zal om 15.00 uur in ontvangst worden genomen door Prof. dr. Wilco C. Peul, Hoogleraar Algemene Neurochirurgie, neurochirurg en epidemioloog Leids Universitair Medisch Centrum. Peul: “Met ontzag, ontroering, maar ook met groot genoegen heb ik het boek van de dappere Tonja Elbers gelezen. Voor mij als behandelend neurochirurg ook zeer goed om de andere kant van de behandeling te zien: namelijk die van de opgroeiende patiënt. Niet voor softies! is een must-read voor vele behandelaars van kinderen en jongvolwassenen met kanker, en natuurlijk voor eenieder die dit overkomt.

Niet voor softies! (€ 13,99) verschijnt bij uitgeverij Kluitman. Kluitman verwierf de rechten van dit jeugdboek via Neeltje Smitskamp van het Marianne Schönbach Literary Agency. Boekhandel H. de Vries Boeken is gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht 27 (Haarlem).