Gemeente betaalt bouwleges terug

0

De gemeente Haarlem gaat een bedrag van ruim € 58.000 terugbetalen aan inwoners en ondernemers. Zij hebben bouwleges betaald voor bijvoorbeeld een verbouwing, terwijl zij in een gebied wonen of werken waar een verouderd bestemmingsplan van kracht is.

Wanneer een bestemmingsplan 10 jaar of ouder is, mag de gemeente deze leges niet meer opleggen. Het gaat om verschillende plekken in de stad, alle aanvragers waar het om gaat krijgen een brief van de gemeente.

Deze zaak kwam aan het licht rond de zomer van 2015 naar aanleiding van een uitspraak in een rechtszaak. De gemeente heeft toen meteen in kaart gebracht om welke bestemmingsplannen het gaat:

Schoterbos, Slachthuisterrein, Rozenprieel, Sonneborn, Deli-terrein (gedeeltelijk),
Leidsebuurt (37 adressen), Binnenduinrand (zuidelijke deel), Zuid Schalkwijkerweg
50a, Haarlem Zuid (7 adressen), Ned Train Oudeweg, IJsbaan, Delftplein en de
Tempelierstraat (Aldi).

Ook is toen direct besloten te stoppen met het heffen van leges voor deze gebieden. Daarnaast is onderzocht bij hoeveel aanvragen in de periode 1 juli 2013 tot 27 juli 2015 onterecht leges zijn betaald. Dit gaat om een totaalbedrag van € 58.133,21. Het college heeft nu besloten om dit bedrag terug te betalen aan de aanvragers in kwestie. Zij krijgen een brief van de gemeente met het verzoek hun rekeningnummer door te geven zodat het bedrag kan worden terug betaald.

Wet ruimtelijke ordening
In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is sinds 1 juli 2013 bepaald dat de bevoegdheid van gemeenten tot het invorderen van leges vervalt in gebieden met een bestemmingsplan ouder dan 10 jaar. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft in het verleden aangegeven dat het wel mogelijk was om de leges te heffen, maar dat deze niet mochten worden ingevorderd. Deze richtlijn leek in overeenstemming met de regelgeving, totdat meerdere rechters hebben uitgesproken dat niet alleen de bevoegdheid tot het invorderen (eisen betaling) van leges, maar ook de bevoegdheid van het heffen (opleggen betaling cq sturen factuur) van leges is komen te vervallen.