Stadspark Haarlem vol kamperende buurtgenoten op De Buurtcamping

0

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat veel Nederlanders de kampeerspullen bijeen zoeken. Om gezellig te kamperen hoeven zij niet ver te reizen; tijdens de vierde editie van De Buurtcamping zetten stadbewoners door heel Nederland hun tenten op in het stadspark.

Het jonge initiatief vond in 2013 voor het eerst plaats in Amsterdam. Deze zomer veranderen maar liefst negen stadsparken in vier steden in een kampeerterrein. Zo ook voor het eerst in Haarlem: van 15 tot en met 17 juli worden tenten opgezet in het Nelson Mandela Park. Een kampeerplaats kan vanaf vandaag gereserveerd worden via de online campingwinkel.

Yoga en graffiti workshop met de buren
Bonte avond, een grote barbecue, yoga, de campingstoelendans, een verhalenspeurtocht, zangles, kinderbingo en een graffiti workshop. Slechts een kleine greep uit de vele activiteiten die in het tweede en derde weekend van juli georganiseerd worden op de verschillende Buurtcampings. Vrijwilligers en bezoekers bepalen samen wat er op de verschillende campings te doen en te beleven is. Campingbeheerder Patricia Gravemaker: “Sinds januari woon ik in Haarlem en wilde ik iets organiseren waardoor ik de stad en haar mensen beter leerde kennen. Nu zie ik Haarlem vanuit alle hoeken, zijn er bijna veertig enthousiaste vrijwilligers actief, kloppen de eerste kampeerders uit de buurt bij ons aan en worden we aangemoedigd door de gemeente!

Lijm die buurtbewoners verbindt
De doelstelling van het sympathieke initiatief is simpel: anonieme steden wat gemoedelijkheid brengen. Directeur Roderik Schaepman betreurt dat veel steden het dorpse ‘ons kent ons gevoel’ missen. Bewoners groeten elkaar nauwelijks op straat, er wordt weinig met elkaar ondernomen en veel buren kennen elkaar niet. Dat buurtgevoel is volgens Schaepman nergens sterker aanwezig dan op de camping. “Samen kamperen, elkaar ’s ochtends groeten, even iets lenen voor de barbecue, dat soort openheid verbindt mensen heel snel.” De Buurcamping wil dan ook de jaarlijkse laag lijm zijn die buurtbewoners nog lang daarna met elkaar verbindt. “En dan juist mensen die elkaar normaliter niet zo snel leren kennen, vanwege een andere achtergrond of overtuiging.” De diversiteit wordt bewaakt door een beperkt aantal plekken beschikbaar te stellen, verdeeld over betalende bezoekers, vrijwilligers en mensen met een kleine portemonnee. Volgens de organisatie bestaat de doelgroep zo ieder jaar uit de gewenste diverse mix van gezinnen, yuppen en senioren.

Vakantie bereikbaar voor iedereen
De Buurtcamping wordt inmiddels omarmd door gemeenten als effectief middel om de sociale cohesie te verbeteren. Daarnaast is het initiatief een heel leuk alternatief voor mensen die anders niet van een vakantietrip kunnen genieten. Maar liefst 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens hebben onvoldoende geld om jaarlijks één week op vakantie te gaan. Meer dan 400.000 kinderen groeien op in een huishouden met een laag inkomen, en kunnen hierdoor minder vaak meedoen aan activiteiten dan leeftijdsgenoten[1]. Roderik Schaepman: “Het geeft een goed gevoel om te zien hoe De Buurtcamping een plek is voor talentontwikkeling, voor meer contact in een wijk, voor een vakantie die financieel haalbaar is. Ongelofelijk hoe een droom verandert in een landelijk evenement waar honderden mensen bij betrokken zijn.

Praktische informatie
8-10 juli in Utrecht – het Noordse Park, Majellapark en Park de Gagel
15-17 juli in Amsterdam – het Sloterpark, Rembrandtpark, Noorderpark en Egeldonk
15-17 juli in Haarlem – het Nelson Mandela Park
15-17 juli in Tilburg – Stadscamping Tilburg

Reserveren kan voor de meeste campings vanaf 1 juni in de online campingwinkel, zie debuurtcamping.nl. Reguliere prijzen voor een weekend kamperen verschillen per deelnemende locatie. Geen tent? Dan kun je terecht bij Tante Leen, de uitleenbalie die op elke camping komt. Neem van te voren contact op, dan probeert de lokale organisatie een gratis tent te regelen.

[1] Het Centraal Bureau voor de Statistiek (mei 2016), https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/19/meer-dan-400-duizend-kinderen-met-risico-op-armoede