Topprestaties tijdens 1e etalagebenenloop

0

Bij restaurant Long Island, aan de oever van de Toolenburgerplas in Hoofddorp verzamelde zich zaterdagochtend 24 september een groep enthousiaste deelnemers. Het gezelschap bestond uit 53 mannen en vrouwen die onder behandeling zijn vanwege een vaatziekte: claudicatio intermittens. Vol goede moed stonden ze klaar om de uitdaging aan te gaan en een parcours van 1,3 kilometer te lopen.

Een afstand die voor hen voelt als het lopen van een marathon. Een slechte bloedtoevoer naar de benen zorgt ervoor dat ze maar korte stukken kunnen lopen. Mensen die er last van hebben staan vaak stil bij de etalages van winkels om even te pauzeren. Vandaar dat de aandoening in de volksmond ook wel etalagebenen wordt genoemd.

Door de pijn heen lopen
Het is wetenschappelijk bewezen dat bij patiënten met etalagebenen de pijnklachten bij het lopen afnemen als ze juist meer gaan lopen. Het motto van de dag georganiseerd door het Spaarne Gasthuis was dan ook “ga vooral, lopen, lopen, lopen en lopen!” En blijf doorlopen, ook als het pijn doet, want juist dan worden er nieuwe vaatverbindingen aangemaakt. Door mee te doen aan de etalagebenenloop brachten de deelnemers dit advies gelijk in praktijk. De te volgen route werd aangegeven door ‘echte’ etalagebenen. Met steun en bemoedigende woorden van de meelopende vaatchirurgen, fysiotherapeuten, verpleegkundig specialist, familieleden en partners, bereikten de deelnemers één voor één op eigen kracht de eindstreep. Een topprestatie, die beloond werd met een verfrissend drankje en hapje op het terras van Long Island.

Geslaagd wandelevenement
De organisatie kreeg na afloop een mooi compliment van een van de deelnemers: “De ontspannen sfeer, het grote aantal deelnemers, het ideale nazomerweer op die unieke locatie en vooral de inzet van uw enthousiaste team hebben gezorgd voor een bijzonder geslaagd wandelevenement. Naast de sportieve “uitdaging” heeft het contact met lotgenoten een positieve uitwerking gehad… niet alleen op mijzelf, maar ook op anderen met wie ik ervaringen gedeeld heb.

Meer informatie over etalagebenen vindt u op claudicationet.nl.