Spaarne Gasthuis algemene winnaar Elseviers ‘Beste Ziekenhuizen’

0

Ziekenhuis scoort maximaal op patiëntgerichtheid en medische zorg

Het Spaarne Gasthuis is dit jaar geëindigd als één van de algemene winnaars op de lijst van Elseviers ‘Beste Ziekenhuizen 2016’. Zowel Haarlem als Hoofddorp behaalden de hoogst mogelijke score en zijn in het onderzoek in de top vijf geëindigd.

Beide locaties presteren net als voorafgaande jaren maximaal als het gaat om patiëntgerichtheid. Dit jaar is ook de maximale score voor ‘beste medische zorg’ behaald door beide locaties.

Bolletjes
De eindscore op Elseviers ‘Beste Ziekenhuizen’ is gebaseerd op subscores voor medische zorg en patiëntgerichtheid. In totaal zijn er 89 algemene ziekenhuizen onder de loep genomen. De prestaties van ziekenhuizen worden hierbij uitgedrukt in bolletjes (minimaal 1 en maximaal 4). Zowel Haarlem als Hoofddorp scoren maximaal met 4 bolletjes voor Patiëntgerichtheid en Medische zorg.

Prachtig resultaat
Peter van Barneveld, voorzitter raad van bestuur van het Spaarne Gasthuis: ‘Het is een prachtig resultaat. Zeker omdat wij nu al een aantal jaar op rij hoog op de Elsevier lijst staan. De patiënt staat bij ons centraal en dat zie je terug in de hoge score voor patiëntgerichtheid. Dat wij dit jaar ook de maximale score behalen op medische zorg is een enorme stimulans omdat wij doorlopend werken aan de verbetering van kwaliteit en veiligheid. De afgelopen periode hebben medewerkers hard gewerkt aan verhuizingen van afdelingen en het formeren van nieuwe teams als laatste staartje van de fusie vorig jaar. Dat we tegelijkertijd de zorg op een hoog niveau hebben kunnen houden, is vooral te danken aan de inzet en enorme betrokkenheid van onze medewerkers.

Over het onderzoek
Voor het onderzoek zijn openbare, feitelijke gegevens gebruikt die de ziekenhuizen verplicht aanleveren bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Zorginstituut Nederland aangevuld met zogeheten ‘volumenormen’ voor operaties. Dat zijn minimumnormen die wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten aanhouden voor het aantal operaties dat een ziekenhuis moet verrichten.