Mendelcollege finalist NK Debatteren voor Scholieren

0

Op vrijdag 2 december kwamen er 40 scholen in actie op de laatste voorronde van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De leerlingen gingen het debat met elkaar aan over actuele maatschappelijke thema’s, waaronder over solliciteren met een anoniem cv en het invoeren van een drinkbewijs. Het Mendelcollege uit Haarlem behaalde de 7e plek en is daarmee door naar de finale.

In totaal gaan er 32 scholen door naar de finale 21 januari op de Universiteit Utrecht; per voorronde konden 10 scholen zich plaatsen. Daarnaast werden er twee wildcards uitgedeeld aan de twee scholen die de beste bleken van de overgebleven scholen: het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en het Stedelijk Gymnasium Arnhem.

Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Utrecht, gemeente Utrecht, StudentsPlus en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Gastlocatie dit jaar is huidig debatkampioen Utrechts Stedelijk Gymnasium. Het USG zet jonge mensen aan tot denken en redeneren vanuit verschillende invalshoeken en is een uitgesproken debatschool.

Stellingen
De scholieren konden de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling. Voorzitter Roderik van Grieken stelt: “Daardoor is er ruimte voor actuele discussies zoals vaccineren, de Amerikaanse verkiezingen en treitervloggers. Kortom: deze jongeren gaan moeilijke thema’s niet uit de weg.’’

De leerlingen debatteerden deze voorronde over de volgende stellingen:

  • Docenten die lhbt’er zijn moeten op school verplicht uit de kast komen
  • Er moet een drinkbewijs worden ingevoerd
  • Solliciteren mag voortaan alleen nog maar met een anoniem cv*

*Improvisatiestelling

Succesformule
Het is het 19e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 21 januari 2017. Daarnaast zijn er twee wildcards uitgereikt.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.