Kieswerkkompas: Stemhulp voor mensen zonder werk

0

Met 1,7 miljoen mensen in Nederland die niet of nauwelijks meedoen op de arbeidsmarkt, verdient het thema werk extra aandacht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

Hoewel de economie groeit en de werkloosheid daalt, zijn er nog steeds 1,7 miljoen mensen die niet of nauwelijks meedoen op de arbeidsmarkt. Dit zijn bijvoorbeeld 50-plussers, jongeren zonder startkwalificatie, mensen met een handicap, et cetera. Niet meedoen op de arbeidsmarkt heeft grote gevolgen voor iemands inkomen en welzijn.

Voor werklozen is dit thema dus heel belangrijk in de aanstaande verkiezingen. Vanaf vandaag is er een speciale stemhulp voor hen in de lucht. Initiatiefnemer Start Foundation wil werklozen hiermee de kans geven om in de maand voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart te bepalen welke partij het beste aansluit bij de persoonlijke opvattingen over werk en inkomen.

Op KiesWerkKompas.nl kan de kiezer reageren op twintig stellingen over bijvoorbeeld sollicitatieplicht, ontslagrecht, (om)scholing, het basisinkomen, sociale werkplaatsen en bijverdienen bij een bijstandsuitkering.

Op welke partij mensen gaan stemmen, is ons om het even. Dit KiesWerkKompas is exclusief gericht op de onderwerpen die te maken hebben met hun sociaal-economische positie. Het gidst hen langs dat thema, omdat we ervan overtuigd zijn dat ze dat heel belangrijk vinden. Bovendien hopen we daarmee ook meer mensen naar de stembus te krijgen. Dat is goed voor de democratie”, stelt Jos Verhoeven, directeur van Start Foundation.

Jeroen Govaard – zeer slechtziend uit Noord-Holland: “Bij het keuren van mensen met een beperking wordt te weinig naar het persoonlijke plaatje gekeken”. Jeroen heeft een erfelijke oogziekte waardoor hij vrijwel blind is. Nadat hij zijn baan als banketbakker verloor heeft hij lang thuis gezeten. Inmiddels werkt hij alweer tien jaar bij Ctaste in Amsterdam, een restaurant in het donker waar veel slechtzienden werken. Govaard: “Veel bedrijven staan positief tegenover het aannemen van mensen met een beperking, maar lopen vast op de vele regels en rompslomp. Daarnaast heeft iemand met een beperking aanpassingen nodig, zoals speciale software voor slechtzienden. Dit kost tijd terwijl een werkgever gewoon handjes zoekt. Tegelijkertijd heb je zelf ook een verantwoordelijkheid. Ik vind dat je je ondanks een WO-opleiding, niet te goed moet voelen om als afwasser aan de slag te gaan. Je hebt een beperking en dat is ingewikkeld. Het KiesWerkKompas geeft mensen met een beperking de mogelijkheid te bepalen welke partij het beste aansluit bij de persoonlijke opvattingen over werk en inkomen.

Over KiesWerkKompas
Start Foundation heeft in samenwerking met KiesKompas het KiesWerkKompas ontwikkeld. Daarmee kunnen alle kiezers in de maand voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart aan de hand van twintig stellingen over de arbeidsmarkt bepalen welke partij(en) het beste aansluit(en) bij de persoonlijke opvattingen.

Stellingen zijn onder meer:

  • Mensen met een uitkering moeten gratis omscholing krijgen
  • De gemiddelde werkweek moet korter worden, zodat meer mensen aan het werk kunnen
  • Het moet voor bedrijven makkelijker worden om werknemers te ontslaan
  • De overheid moet strenger controleren op werkgevers die sollicitanten discrimineren

Start Foundation en KiesKompas streven er met een publiekscampagne naar om het KiesWerkKompas extra onder de aandacht te brengen bij mensen die werkloos zijn, drempels ervaren om de arbeidsmarkt te betreden, en flexwerkers.

Ambassadeurs en ervaringsdeskundigen
De campagne, onder meer op Facebook, wordt ondersteund door bekende en minder bekende Nederlanders die ervaring hebben met (persoonlijke) uitdagingen op de arbeidsmarkt. Zoals door Vincent Bijlo, cabaretier en columnist: “70-80 procent van de hoogopgeleide slechtzienden zit thuis zonder werk. Er zijn veel vooroordelen over mensen met een handicap. Werkgevers vinden het vaak te veel moeite om mensen met een handicap aan te nemen, en ondanks de goede intenties kunnen mensen door uitkeringen in een slachtofferrol terechtkomen.” Zie ook www.facebook.com/KiesWerkKompas

Over Start Foundation
Start Foundation is een onafhankelijk maatschappelijk investeerder die werk wil creëren voor mensen die onvoldoende in staat zijn om zelfstandig een baan te vinden. Ook willen we drempels wegnemen die daar voor hen liggen. We financieren bestaande initiatieven, en nemen zelf ook regelmatig het initiatief, zoals met dit KiesWerkKompas. Zodat banen ook voor mensen met minder kansen op werk onder handbereik komen.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)