Expositie: Daniël ‘Mynheer’ Cajanus

0

Het levensverhaal van een Haarlemse kolos

Op straat staarde iedereen hem na, de monden vielen open van verbazing. Daniël Cajanus – een reus van ruim 2,5 meter – was in de eerste helft van de achttiende eeuw een bezienswaardigheid in Haarlem en ver daarbuiten. Zijn begrafenis in de Grote of Sint Bavokerk trok duizenden nieuwsgierigen. Het opmerkelijke levensverhaal van deze beroemde kolos wordt nu verteld door Museum Haarlem. Met een bijzondere expositie vanaf 4 maart.

De tentoonstelling over de van oorsprong Finse reus toont zijn originele kleding en andere historische objecten. Ze zijn afkomstig van o.a. het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Boerhaave Museum, Leids Universitair Medisch Centrum en het Noord-Hollands Archief. En zijn voor de allereerste keer in één overzichtstentoonstelling te zien. Verder toont het museum werken van diverse beeldend kunstenaars, waaronder de Haarlemse Ellen Wolff.

Levensverhaal
Daniël Cajanus verdiende door zijn reusachtige lengte een vermogen. Hij trok decennialang langs Europese steden en koninklijke paleizen om zichzelf tentoon te stellen. Hij deed dat vaak samen met dwergen, vertegenwoordigers van uitheemse volkeren en exotische dieren. In 1745 vestigde hij zich in het Haarlemse Proveniershuis, waar hij in 1749 overleed. Zijn begrafenis had de allure van een staatsbegrafenis.

Opera
De tentoonstelling hoort bij de nieuwe Haarlemse stadsopera ‘Cajanus – een gigantische opera’, die op 16 maart in de Grote of Sint Bavokerk in première gaat. Het werk is geschreven door contrabassist en theatermaker Egon Kracht en wordt uitgevoerd door ruim 100 zangers, dansers, acteurs en musici.

Tentoonstelling
Daniël ´Mynheer´ Cajanus is vanaf 4 maart tot 2 april te bezoeken. Museum Haarlem is gevestigd aan Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem, en geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur, en op zondag en maandag van 12 tot 17 uur.

Ontdek de reus van Haarlem in de stad en over water

Unieke kennismaking met Daniël Cajanus

De beroemde reus Daniël Cajanus (ruim 2,3 meter groot) was in de achttiende eeuw een bezienswaardigheid. Iedereen in Haarlem – maar ook ver daarbuiten – sprak over hem. Ontdek zijn bijzondere levensgeschiedenis op 4 en 17 maart tijdens een unieke vaar- en wandeltocht door de Haarlemse binnenstad.

Maart staat in Haarlem volledig in het teken van de van oorsprong Finse kolos. Op 4 maart opent Museum Haarlem de deuren voor de overzichtstentoonstelling Daniël ´Mynheer´ Cajanus. In de Grote of Sint Bavokerk gaat op 16 maart de nieuwe stadsopera rond deze mythische figuur in première.

Kennismaking
Haarlemmers kunnen de reus leren kennen tijdens twee unieke evenementen. In samenwerking met Museum Haarlem en de Waterkoets voert Gilde Wandelaars belangstellenden langs de plekken waar Cajanus zijn laatste levensdagen heeft doorgebracht. De wandeling leidt o.a. langs de expositie en zijn woonhuis in het Proveniershof, en wordt op het water voortgezet. Onderweg wordt het verhaal van Cajanus uitgebreid verteld en komen ook andere legendarische Haarlemmers aan bod.

Programma
De gecombineerde vaar- en wandeltochten beginnen op 4 en 17 maart om 10 uur met een ontvangst, koffie en een inleiding in het museum. Om 12 uur stappen de deelnemers weer aan wal aan de Nieuwe Gracht. Deelname kost 15 euro p.p. Aanmelden kan via info@gildewandelaars.nl.