Musilenzio: muziek van Hildegard van Bingen bij Zang en Vriendschap

0

Op zondag 5 maart is er voor de tiende keer een Musilenzio-avond in Gebouw Zang en Vriendschap in de Jansstraat in Haarlem. Op deze avond brengt het projectkoor Schola Hildegardis 2017 onder leiding van Antje de Wit muziek van de 12e-eeuwse mystica Hildegard van Bingen.

Met een minimale begeleiding door een enkel bourdon-instrument, percussie en klankschaal, zal het koor onder meer de liederen O quam mirabilis, O tu suavissima virga, O nobilissima viriditas ten gehore brengen, ingebed in een ruimte van stiltes, klanken en enkele tekstfragmenten.

De middeleeuwse componiste en abdis Hildegard van Bingen noemt haar muziek Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum (=het samenklinken met de kosmische harmonie). Deze muziek raakt nog veel mensen ten diepste. De liederen zijn naar middeleeuwse maatstaven expressief, maar worden nu vooral ervaren als meditatief. Sommigen schrijven aan het luisteren en zingen van haar liederen zelfs een helende werking toe. Aan de bijzondere sfeer van dit repertoire wordt nog een accent toegevoegd door de toegesneden zaalinrichting op de Musilenzio-avonden.

Info
Deze muzikaal-meditatieve avond duurt van 20:15 tot 21:30 uur.
Adres: Jansstraat 74 Haarlem.
De toegangsprijs bedraagt € 9.
Reserveren is aanbevolen via musilenzio@zangenvriendschap.nl.
Meer info: Facebook: musilenziohaarlem.